Gazete Vatan Logo

Göz görmeyince cep katlanacak!

Elektrikte tüketiciye yansıtılan yüzde 10-15’lik kayıp-kaçak bedeli ve TRT payı, artık faturalarda ayrı ayrı gösterilmeyecek, enerji bedeli altında toplanacak. Elektrik faturasının toplamını oluşturan 6 kalem, 3’e indiriliyor

Elektrikte vatandaşa yansıtılan ve bölgelere göre yüzde 10 ile 15 arasında değişen kayıp-kaçak bedeli artık faturalarda görünmeyecek. Kamuoyunda büyük tartışma konusu olan ve son olarak Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’nin elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15’lik kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar vermesinden sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor.

Halen elektrik faturaları “perakende satış bedeli, enerji nakil bedeli, TRT payı, enerji fonu, belediye tüketim vergisi ve sayaç okuma bedeli” olmak üzere 6 kalemden oluşuyor. EPDK, 2012 yılı başından geçerli olmak üzere, faturalardaki söz konusu detayları “enerji bedeli, nakil bedeli, vergi ve fonlar” olmak üzere 3 başlık altında toplamayı planlıyor.

Böylece, TRT payı, kayıp-kaçak bedeli gibi detaylar faturalarda ayrı ayrı gösterilmeyecek, “enerji bedeli” adı altında toplanacak.

Kayıp-kaçak ve TRT payının bu yılın Şubat ayından itibaren faturalarda detaylı olarak yazılmasıyla kamuoyunda tartışma başlamış ve bazı tüketici dernekleri kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciler tarafından ödenmemesi için dava açmıştı.

100 liranın sadece 55 lirası enerji bedeli

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde tüketiciye gelen 100 liralık elektrik faturasının 55.2 lirasının enerji bedeli, 9.9 lirasının kayıp kaçak bedeli, 11.1 lirasının dağıtım bedeli, 2.4 lirasının iletim bedeli, 1.2 lirasının perakende satış hizmeti, pazarlama, fatura, 0.3 lirasının perakende satış sayaç okuma, 0.6 lirasının enerji fonu, 1.1 lirasının TRT payı, 2.8 lirasının belediye tüketim vergisi, 15.3 lirasının KDV’den oluştuğunu açıklamıştı. Şimşek, TRT’nin, 2010’da elektrik faturalarından 550 milyon 860 bin 67 lira gelir sağladığını söylemişti.

Tüketiciler Birliği kayıp-kaçak bedeline iptal davası açtı

Tüketiciler Birliği, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedellerinin haksız olduğuna dair Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarının ardından Danıştay’a iptal davası açtı. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Nisan 2011’den itibaren bazı gider unsurlarının faturalarda “kaçak kullanım bedeli, dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, TRT payı, enerji fonu” gibi isimlerle ayrı kalemler şeklinde yer aldığını belirtti. Ağaoğlu, böylece kaçak kullanım bedelinin elektrik dağıtım şirketlerince yasal ve düzenli ödeme yapan abonelerin faturasına yansıtıldığının anlaşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Kaçak kullanım maliyetlerinin faturalarda görülmesi üzerine vatandaşlar, yaşadıkları il ve ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurarak kaçak kullanım bedelinin alınmamasını talep etmiş ve bazı hakem heyetleri de kaçak kullanım bedelinin bir yasal dayanağı olmadığına ve faturasını düzenli biçimde ödeyen tüketicilere yansıtılamayacağına karar vermiştir. Tüketiciler Birliği, bu bedellerin alınmasına imkan sağlayan kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.”

Haberin Devamı