Gazete Vatan Logo

Geliri inşaat büyüttü

TÜİK, milli gelir hesaplamasındaki revizyonun detaylarını anlattı. Yeni serideki 300 milyar liralık farkın 250 milyar liralık kısmının inşaat sektörü gelirlerinden kaynaklandığı anlaşıldı

Geliri inşaat büyüttü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) revizyon çalışmalarının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 2016 üçüncü çeyrek sonuçlarının yeni seriye göre açıklanması ile birlikte kamuoyunda tartışma başlamıştı. 2009 yılı baz alınarak yapılan yeni hesaplama yöntemi, ekonomistlerce tam anlaşılamamıştı. Bunun üzerine TÜİK bir bilgilendirme toplantısı yaptı ve eski serilerle yeni seriler arasındaki farkın nerelerden kaynaklandığını aktardı.

İleriye dönük büyük adım

BETAM analisti Ozan Bakış, varılan ilk bulguları şöyle aktardı:

“Eski milli gelir serileri ile kıyaslandığında yeni serilerdeki en büyük fark genelde yatırım harcamalarında, özelde inşaat yatırımlarında ortaya çıkıyor. 2015 itibariyle yeni serilerdeki yatırım harcamaları cari fiyatlarla yaklaşık 300 milyar TL daha yüksek olup bunun yaklaşık 250 milyar TL’lik kısmı inşaat yatırımlarının daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Daha önce veri kalitesinin yetersizliğinden dolayı katma değeri eksik ölçülen iktisadi faaliyet alanları en başta inşaat sektörü olmak üzere imalat sanayi ve kısmen bazı hizmet sektörleridir. İdari kayıt kullanımı şüphesiz veri kalitesini ve devamlılığını artırmada ileriye yönelik büyük bir adımdır. Bununla birlikte, GİB ve SGK gibi kurumlardan elde edilen idari kayıtların firmaların gerçek durumunu yansıtmayabileceği endişesi mevcuttur.”

Haberin Devamı

İnşaatın milli gelir içindeki payı % 8.2

Türkiye İMSAD’ın Aralık ayı sektör raporunda, inşaat sektöründe daha önce kayıt dışında kalan faaliyetlerin milli gelir hesaplarına katılması sonucu inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yükseldiğine dikkat çekildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “2015 yılında cari fiyatlarla inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 4.4’den revizyon sonrası yüzde 8.2’ye yükseldi. 2016 yılında payın yüzde 8.5 olacağı öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu milli gelirde yaptığı yenileme çalışmaları kapsamında sektörlerin girdi-çıktı tablolarını da yeniledi.