Gazete Vatan Logo

Garanti Bankası da talip

Yunanistan krizi nedeniyle en güçlü varlığı Finansbank’ı satmak zorunda kalacak olan National Bank of Greece’e 4 teklif gelirken, Garanti Bankası da sürpriz alıcı oldu.

Garanti Bankası da talip

Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG), potansiyel sermaye açıklarının kapatılması için sahibi olduğu Finansbank’ta pay satışı dahil olmak üzere seçenekleri değerlendirirken 4 grup tekliflerini sundu. Bankaya eski sahibi Hüsnü Özyeğin’in teklif vereceği konuşuluyordu. Sürprizi ise İspanyolların hakim ortak durumuna geçtiği Garanti Bankası yaptı. NBG’nin 4 bağlayıcı olmayan teklif aldığı bunların Qatar National Bank, Garanti Bankası ve Fibabanka’ya ait olduğu bir de Çinli grubun ilgilendiği öğrenildi.

Yunanistan’ın sistemik öneme sahip bankaları arasında yer alan NBG’nin sermaye yeterliliği şu anda Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen stres testlerinde ölçülüyor. Potansiyel sermaye açıklarını belirleyecek stres testlerinin sonuçlarının Ekim sonuna kadar açıklanması beklenirken, Yunan bankalarının sermayelerini güçlendirmek için ne yapacaklarını belirlemeleri gerekiyor.

QNB ön plana çıkabilir

Reuters’e konuşan bir kaynak, “Toplam dört grup teklif verdi. NBG, stres testlerinin sonuçları geldiğinde elinde somut tekliflerin olmasını istiyor” dedi ve ekledi: “Bu satışta QNB’nin ön plana çıkması muhtemel.”

Haberin Devamı

Kaynaklar, satış tarafında Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in danışmanlık verdiğini söylediler. Diğer bir kaynak da “Bilgi odası süreci başlamak üzere” dedi.

NBG’den bir kaynak geçen hafta Yunan basınında bankanın Finansbank hisselerinin tümünü satmayı değerlendirdiği yönündeki haberler üzerine Reuters’a yaptığı açıklamada, “Olası sermaye gereksinimini hemen karşılamak için gerekli alternatifleri inceliyoruz. Şu aşamada, stres testleri tamamlanana kadar bankanın belirleyeceği strateji konusunda tahminde bulunmak için erken” demişti.

Değeri zıpladı

Sermayesi 2.84 milyar TL olan Finansbank’ın yüzde 99.8’i NBG’nin elinde bulunuyor. Halka açıklık oranı yüzde 0.2 olan bankanın piyasa değeri satış haberleri çıkmadan önce yaklaşık 3.1 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak son 2 haftada müthiş bir atak yapan Finansbank hisseleri, açıklık oranının düşüklüğü ve derinliksiz olmasının da etkisiyle yaklaşık 5.6 milyar dolar piyasa ederine ulaştı.

Haberin Devamı