Gazete Vatan Logo

Fransızlardan Bayraktar TB2'lere büyük övgü: Türkiye vazgeçilmez oldu

Dağlık Karabağ, Libya, Ukrayna'da çok önemli başarı gösteren yerli SİHA ve İHA'lar tüm dünyanın diline pelesenk oldu. Son olarak Fransızlar Bayraktar TB2'yi öve öve bitiremedi. Ünlü radyo ve televizyon ağı, France info tarafından yapılan haberde, "Bu drone'lar, Türkiye'nin dünyanın birçok bölgesinde vazgeçilmez bir tedarikçi olmasını sağlıyor" ifadelerine yer verildi. Haberde Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında başı çeken Çin ile kıyaslandı.

Fransızlardan Bayraktar TB2'lere büyük övgü: Türkiye vazgeçilmez oldu

Avrupa'dan Afrika'ya, Kafkaslardan Ortadoğu'ya uçtuğu her cephede adını dünyaya ezberleten Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA), bu kez de Fransa'da mercek altına alındı. Ülkenin ünlü radyo ve televizyon ağı, France info tarafından yapılan haberde Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında başı çeken Çin ile kıyaslandı. "Türkiye ve Çin insansız hava araçları sayesinde nüfuzunu nasıl ortaya koyuyor?" başlıklı haberinde France info, "Türkiye'de Bayraktar insansız hava araçları şimdiden Ukrayna ordusuna ve Sahel başta olmak üzere birçok ülkeye neşe getirdi" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ OLDU"

Türk SİHA'larının ülke için önemli bir geliri temsil ettiğinin ifade edildiği Marie-Pierre Verot ve Sébastien Berriot imzalı haberde, "Bu drone'lar, Türkiye'nin dünyanın birçok bölgesinde vazgeçilmez bir tedarikçi olmasını sağlıyor" ifadelerine yer verildi.

SİHA'lar arasında Bayraktar TB2'nin "bir yıldız" olduğunu vurgulayan haberde, Türk SİHA'larının Rus işgali altındaki Ukrayna'da oyunu değiştirdiği ifade edildi. "Ukrayna'daki savaşın ilk günlerinde, örneğin Rus zırhlı birliklerine veya düşman helikopterlerine karşı kendini kanıtladı" denilen haberde şu ifadeler kullanıldı:

Haberin Devamı

Batı'nın kitlesel silah sevkiyatından çok önce, bu Türk savaş uçakları TB2, Kremlin ordusunun hava taarruz kuvvetlerine rağmen direnmesini sağladı. Bu drone'lar, Ukrayna ordusunun onlara bir şarkı bile adadığı, hızla viral olan ve erdemlerini kutlayan bir yıldız haline geldi.

TB2 BAŞTAN ÇIKARIYOR

Haberde, Bayraktar insansız hava araçlarının çatışmanın en başında Rusya'nın ilerlemesini yavaşlatmada belirleyici olmasının yanı sıra, Rus filosunun Karadeniz'deki amiral gemisi olan Rus kruvazörü Moskva'nın Nisan ayında batırılmasına da yardımcı olduğu hatırlatıldı. Türk SİHA'larının yalnızca Ukrayna'da değil, 2020'de Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşında da belirleyici olduğu ifade edildi.

France Info'nun haberinde, Bayraktar drone için "nispeten uygun fiyatı ve yıllarca eğitim gerektirmeyen kullanımıyla da baştan çıkarıyor" ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı

Baykar'ın ivmesini sürdürdüğü vurgulanırken, ülke için çok önemli bir döviz kaynağı olan TB2 insansız hava aracının ihracatının, Türkiye ekonomisine yaklaşık bir milyar dolar kazandırdığı da haberde yer alan bilgilerden bir diğeriydi.

DÜNYAYA İLHAM VERİYOR

Bayraktar TB2, geçtiğimiz hafta da ülkelere ilham kaynağı olmasıyla gündeme gelmişti. ABD'de üretilen ve Bayraktar TB2'ye benzerliği ile dikkat çeken SİHA'nın bir benzeri Çin tarafından da yapıldı. Çin savunma sanayinin önemli firmalarından olan CETC, üretmeyi planladığı İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) maketi görücüye çıktı. 51 Milyar dolar varlığa sahip olan firma, Zhuhai Airshow 2022'de Bayraktar TB2'ye çok benzeyen bir modelini sergiledi.

ABD DE BAYRAKTAR TB2'Yİ KOPYALAMIŞTI

Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları ABD ordusunun radarına girmişti. Ordu, Bayraktar TB2'ye çok benzeyen Penguen drone'uu için, Edge Autonomy ile bir anlaşma imzalamıştı. (Milliyet)

Haberin Devamı