Gazete Vatan Logo

Fiskobirlik davasında YKB'ye mahkemeden ret

Yapı Kredi Bankası Fiskobirlik'ten kaynaklanan yaklaşık 1 milyar dolarlık borcu için Hazine aleyhine açtığı davada mahkemeden 'ret' cevabı aldı. Banka, kararı acilen Danıştay'da temyize götüreceğini açıkladı

Yapı Kredi Bankası, Fiskobirlik'ten olan ve yaklaşık l milyar dolara ulaştığı tahmin edilen alacakları için Hazine aleyhine açtığı davada mahkemeden 'ret' cevabı aldı. Yapı ve Kredi Bankası'ndan IMKB'ye gönderilen açıklamada, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Fiskobirlik) kullandırılan kredilerden kaynaklanan alacağın tüm girişimlere rağmen ödenmemesi nedeniyle 25 Aralık 2003'te dava açıldığı belirtildi. Açıklamada, "Hazine Müsteşarlığı aleyhine Ankara 7. îdare Mahkemesi'nin 2003/2175 E. sayılı dosyası ile açılan iptal davası mahkemece, temyiz yolu açık olmak üzere reddedilmiştir. Bahse konu mahkeme kararı yasal süresi içerisinde Danıştay nezdinde temyiz edilecektir" denildi.

Fiskobirlik'ten alacağı 1 milyar $
Koç Finansal'a devir işlemleri Perşembe günü BDDK tarafından görüşülecek olan Yapı Kredi Bankaşı'nın, Fiskobirlik'ten kaynaklanan geri dönmeyen kredi tutan 2005 Mart sonu bilanço dipnotlarında yer alan verilere göre 625.7 trilyon lirayı buluyor. Ancak banka, BDDK'ran verdiği görüş çerçevesinde söz konusu alacakları için Eylül 2002'den bu yana reeskont uygulamıyor. Bu durum bankanın söz konusu kredi için
faiz işletmediği, Fiskobirlik'ten alınan borç tutarının dondurulduğu anlamına geliyor. Yapı Kredi Bankaşı'nın bilanço dipnotlarında, belirtilen kredi için Devlet Planlama Teşkilatı'nın yayınladığı Hazine bonolarının basit faizlerinin uygulanması halinde bile (ki bu oranlar normal kredi faizlerinin çok altında bulunuyor) ortaya çıkan rakamın artacağı belirtiliyor.

Yapı Kredi tarafından yapılan hesaplamada, bu şekilde bir uygulamanın bankanın özsermayesini 851.7 trilyon, net kârının ise 57.4 trilyon artacağı belirtiliyor. Böylece Fiskobirlik'ten olan alacakların faizleriyle birlikte 1 milyar dolara ulaştığı tahmini yapılıyor.

Haberin Devamı