Gazete Vatan Logo

Fırsatçı ev sahipleri yasal sınır tanımıyor! Tahliye davalarında kritik detay

Ev sahibi -kiracı sorunları her geçen gün artıyor. Kiracısını evinden çıkarmak isteyen mülk sahipleri kiraya astronomik zamlar yapıyor. Yasal haklarını kullanmak isteyen kiracılar tahliye davaları ile karşı karşıya kalıyor. İstanbul'da yaşanan olay zincirleme kiracı mağduriyetine yol açtı.

Fırsatçı ev sahipleri yasal sınır tanımıyor! Tahliye davalarında kritik detay

ÖZLEM ATİLA / gazetevatan.com

Kiracı-ev sahibi arasından yaşanan anlaşmazlıklar kira davalarının artmasına neden oldu. Dava sayılarındaki artış sürecin uzamasına yol açarken, kira tahliye davaları için artık neredeyse bir yıl beklemek gerekiyor. Öyle ki bu davalar yıllarca devam edebiliyor.

ZİNCİRLEME MAĞDURİYET

Tahliye davası açılmasının ilk nedeni kiracı ve ev sahibinin kira artış oranı üzerinde anlaşamaması. İstanbul’da yaşanan olay birden çok kiracının mağduriyet yaşamasına yol açtı. Ulaş Ç.’nin Beylikdüzü’nde 4 bin liraya oturduğu evin kirası, mülk sahibi tarafından 9 bin liraya çıkarılmak istendi. Ancak bu bedeli ödeyemeyeceğini söyleyen Ulaş Ç. için tahliye davası açıldı.
Aynı bölgede kendisine ait bir evi bulunan Ulaş Ç. kendi kiracısının kirasını da aynı şekilde 9 bin liraya çıkarmak istedi. Bu bedeli ödemeyi kabul etmeyen kiracı yüzde 25’lik yasal sınırı uygulayarak kirasını 6.500 lira olarak ödemeyi sürdürdü.

Yaşanan süreç sonucunda Ulaş Ç. kendisine açılan tahliye davasında tahliye kararı verilmesi durumuna kiracısını çıkaracağını beyan etti. Peki bu mümkün mü? İstanbul Barosu avukatlarından Eser Eserçelik konuya açıklık getirdi.

Haberin Devamı

Kiracıların belirli sebeplerden ötürü tahliye davası sonucunda evden çıkarılabileceğine, bu sebeplerin temelde kiracıdan veya ev sahibinden kaynaklı olabileceğine değinen Eser Eserçelik, “Ev sahibinden kaynaklanan tahliye sebepleri; ev sahibinin evine taşınmak zorunda olması (ihtiyaç hali), ev sahibinin konutta esaslı tamir ve imar yapması gerekliliği ve bu imar ve tamirin kiracı haneyi kullanırken yapılamayacak olması, evin satılması halinde yeni malikin eve gereksinimi olarak ifade edilebilir.” diye açıklıyor.

AYNI BÖLGEDEKİ KONUT TAHLİYE NEDENİ

Eserçelik kiracıdan kaynaklanan tahliye davası nedenlerini temel olarak kira sözleşmesine aykırı davranılmasından kaynaklandığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor;

“Kiracı 1 kira yılı içerisinde kira bedelinin hiç veya eksik ödenmesinden ötürü 2 haklı ihtar almışsa kira tahliye davası açılabilir. Kira sözleşmesine aykırılık teşkil edecek şekilde evin mimarisini değiştirecek şekilde tamir ve tadilat yapması, apartman veya site yönetiminin kurallarına aykırı davranması, aidatları ödememesi vb durumlardan ötürü site yönetimi tarafından yazılı uyarılar alması da kiracıların tahliye edilmesi için haklı sebepleri oluşturur.

Haberin Devamı

Bunun dışında kira sözleşmesi akdedilirken kiracının aynı bölgede evinin bulunması da tahliye sebeplerinden birisi olarak kabul edilir. Kiracının oturduğu bölgede evi bulunuyorsa doğrudan tahliye edileceğine dair açık kanun hükmü bulunmamakla birlikte hakkın kötüye kullanımını hukuk korumayacağından bu kapsamda olayın özelliğine göre değerlendirilmesi gerekir.”

Kira tahliye davalarında, kiracının aynı bölgede evinin olması haklı tahliye nedenleri arasında görülüyor. Kira zammı konusunda anlaşamayan ev sahibi ve kiracı arasındaki sorun mahkemeye taşındığın kiracı için tahliye kararı verilebiliyor. Peki bu durumda kiracının evini kiralayan kişiyi nasıl bir süreç bekliyor?

Avukat Eser Eserçelik, “Türk Borçlar Kanunu’nda bu konuyla ilgili açık hüküm bulunmamakla birlikte sözleşmenin geçerlilik şartları ve hukukun kötü niyeti korumayacağı genel kuralı ile durum olay örgüsü içerisinde değerlendirilmelidir. Ev sahibi ve kiracı arasındaki hukuk geçerli kira sözleşmesinin varlığına bağlıdır. Geçerli bir kira sözleşmesi ise tarafların hür iradesine dayanılarak kurulur. Kiracının evinin olduğu ilçede kiralık evi bulunduğu kira sözleşmesini akdederken ev sahibine bildirilmemişse ve bu durum ev sahibi tarafından bilinseydi sözleşme akdedilmeyecekse ev sahibinin iradesinin sakatlanmasından ötürü kira sözleşmesi geçersiz hale gelebilir.” diyerek şöyle devam etti;

Haberin Devamı

“Kiracı ile kendi kiracısı arasındaki kira sözleşmesi devam eder. Kiraladığı evi boşaltmak zorunda kalan kiracı kendi evine yerleşmek istiyorsa haklı sebebinin varlığı halinde tahliye davası açarak kendi kiracısını çıkartabilecektir.”