Gazete Vatan Logo

Fındık fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme!

Fındık fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama. Fındıkta hasat dönemi yaklaşırken, üreticilerin gözü kulağı, yarın Ordu’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak taban fiyatlarda.

Fındık fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme!

Üreticilerde, Cumhurbaşkanı’nın kendilerini sevindirecek bir fiyat açıklayacağı beklentisi yüksek. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça “Fiyat beklentimiz, her zamanki gibi 3,5 doların karşılığı olan Türk lirası. Bugünkü kura göre beklentimiz 55-60 lira civarı. Fındık, yüzde 80’i ihraç edilen bir ürün ve satışı dolar üzerinden yapılıyor. Bu nedenle birim fiyatı dolar karşılığına göre bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Ordu’da yapacağı açıklamada, ‘Fındığa yüzde 100’ün üzerinde bir artış verdik’ sözleriyle üreticiyi sevindireceğini inanıyorum. Ayrıca, Giresun kalite ve levant kalite fındık arasında fiyat makasının çok açılmayacağını, geçen seneki gibi 50 kuruş fark olacağını düşünüyorum” dedi.

15 AĞUSTOS’TA BAŞLAMALI

Türkiye gazetesinden Fırat Aydoğmuş haberine göre; Rekolte beklentileriyle ilgili de konuşan Akça, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı fındık rekoltesinin 765 bin 287 ton olarak tahmin edildiğini hatırlatarak “Rekolte beklentisinin bu seneki artışının yüzde 80’i Ordu’dan gerçekleşti. Beklentide 90-95 bin ton civarında bir artış söz konusu. Bu sene birçok üretici, gübreye gelen aşırı zamdan dolayı gübrelerinin çoğunu kullanamadı. Fındıkta dökülmeden kaynaklı bir sıkıntı oluşma ihtimali var. Bunu da göz önüne aldığımızda bu sene fındık rekoltesinin 740750 bin ton civarında oluşacağını düşünüyorum” dedi. 

Haberin Devamı

'Fındık müstahsilini asla enflasyona ezdirmeyiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içi TRT özel yayınında konuyla ilgili 'Şimdi bu hafta sonu mesela ben Ordu'ya gidiyorum. Ordu'da da orada şimdi herkesin beklentisi 'Acaba fındık fiyatları ne olacak'. Açıklayacağız tabii, işimiz o. Zaten yani çayın olduğu yerde onu açıklıyoruz, buğdayın olduğu yerde buğdayı açıklıyoruz.

Şimdi fındığın olduğu bölgeler Trabzon, Ordu, Samsun, Sakarya, Düzce, vesaire onların da artık şu anda mevsimi geldi. Yani alavere dalaverecilere falan işi bırakmadan biz bu açıklamayı yapacağız. Bu açıklamayı yaparken ben Bay Kemal'in ağzına bakıp bir de ortağı hanımefendinin ağzına bakıp da biz rakam açıklayamayız, bizim sırtımızda küfe var. Dolayısıyla bu küfenin gereği neyse biz bu açıklamayı yaparız; ama bu açıklamayı yaparken de bütün fındık müstahsilini asla enflasyona filan biz ezdirmeyiz.' açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı