Gazete Vatan Logo

FED toplantısı ne zaman? FED açıklaması ne zaman yapılacak? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı için gözler FED toplantısına çevrildi. Kiresel piyasalar FED faiz kararına odaklanırken yatrımcı da yılın son FED toplantısından çıkacak faiz kararını bekliyor. Peki, FED toplantısı ne zaman? FED açıklaması ne zaman yapılacak? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz beklentisi ne? İşte detaylar...

FED toplantısı ne zaman? FED açıklaması ne zaman yapılacak? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını bekliyor! Analistlere göre, FED'in faizi sabit tutacağı beklentisi oluşurken FED Başkanı Powell'ın şahin açıklamalarda bulunması bekleniyor. Gözler FED toplantısına çevrilirken FED'in alacağı aksiyonlar yatırımcı için de büyük önem arz ediyor. Peki, FED toplantısı ne zaman? FED açıklaması ne zaman yapılacak? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED faiz beklentisi ne? İşte detaylar..

Küresel piyasalar bugün FED faiz kararına odaklandı. Piyasalar, Fed'den gelecek sinyallere göre yön bulacak. FED'in faizi sabit tutacağı beklentisi var. Ekonomistlere göre, FED Başkanı Powell'ın şahin açıklamalarda bulunması bekleniyor.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN? FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANIR?

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı 14-15 Aralık 2021 tarihlerinde yapılacak. Merkez bankaları faiz artırımına giderek enflasyonunun önünü kesmeye çalışırken bir yandan da ABD Merkez Bankası Fed'in alacağı aksiyonlar büyük önem arz ediyor. Fed kritik faiz kararını saat 22:00'da açıklayacak.

Haberin Devamı

FED FAİZ BEKLENTİSİ NE?

Küresel piyasalar Fed'den gelecek sinyallere göre yön bulacak. Fed geçtiğimiz aylarda tahvil alımlarını azaltmaya başladı ve sonraki aşamasının da faiz artırımı olacağı sinyalini vermişti.

Fed'in faiz artırmı yapması durumunda piyasadaki doların azalacak olmasından dolayı dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlayacak. Dolardaki değer kazancıyla birlikte Altın tarafında satışların görülmesi bekleniyor.

Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde altın fiyatlarında düşüş görülüyor.

FED FAİZ KARARI NE OLUR? 

Salgının seyrine dair haber akışı her ne kadar gündemin üst sıralarında yer almaya devam etse de yatırımcıların odağında bugün Fed'in dün başlayan Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar ve sonrasında Powell'ın açıklamaları bulunuyor.

Analistler, Fed'in faiz oranlarında bir değişikliğe gitmesinin beklenmediğini belirterek, ancak yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon ve rekor seviyedeki üretici fiyatları karşısında bankanın geçen ay açıkladığı tahvil alımlarının azaltılmasını hızlandırabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sözle yönlendirmeler konusunun daha fazla önem kazandığı yılın son toplantısında, Powell'ın şahin tutumunu sürdürüp sürdürmeyeceği ve 2022 faiz patikasına dair bir ipucu verip vermeyeceğinin kritik olacağını vurgulayan analistler, karar ve açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Makroekonomik veri tarafında dün ABD'de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kasımda aylık yüzde 0,8 yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 9,6 artışla rekor seviyeye çıktı. ÜFE'deki yükselişte devam eden arz kısıtları etkili olurken, veri sonrası enflasyon endişeleri ve para politikalarında daha hızlı sıkılaşma beklentileri New York borsasına satış getirdi. Dow Jones endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,14 değer kaybetti. Kararsız bir seyrin hakim olduğu tahvil piyasasında ise dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,44'ten kapanmasının ardından bugün yatay seyrediyor. Dün 96,6 ile son bir haftanın en yüksek seviyesini test eden dolar endeksi de bugün 96,5 ile yatay hareket ediyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarının, Fed öncesi yeni güne pozitif başladığı görülüyor.

Haberin Devamı