Gazete Vatan Logo

FED faiz kararı için kritik gün! FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz kararı ne olur? Gözler borsa, altın ve dolarda!

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını duyuracak! Gözler ABD’ye çevrildi. Küresel piyasaların dikkatle takip ettiği FED faiz kararı bekleniyor. Faiz kararı ekonomik görünüm ve 2023 için belirleyici olacak. ABD'de enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin altında gelerek beklentilerin tersini yaptı. Enflasyonu önceki aya göre; yıllık bazda yüzde 7,1'e aylık bazda ise yüzde 0,1'e geriledi. Altın, dolar ve borsada sert hareketler görüldü. ABD enflasyonundaki sürpriz FED’in faiz kararında da etkili olacak. Peki, FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararı borsa, altın ve doları nasıl etkiler? Piyasalar nasıl tepki verir? İşte detaylar…

FED faiz kararı için kritik gün! FED toplantısı ne zaman, saat kaçta? FED faiz kararı ne olur? Gözler borsa, altın ve dolarda!

Piyasalar için kritik faiz kararı bekleniyor! Gözler FED faiz kararına çevrildi. Karar için önemli veri olan ABD enflasyonunun sürpriz yapması FED’in adımında da etkili olacak. Altın, dolar ve borsada hareketliliklere neden olması beklenen FED faiz kararı için kritik gün geldi.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

ABD Merkez Bankası (Fed) 2022 yılı takviminde yer alan son toplantısı 13 Aralık’ta başladı. Toplantı 14 Aralık yani bugün de devam edecek.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bugün yapılacak son FED toplantısının ardından FED faiz kararını Jerome Powell’ın 14 Aralık (bugün) saat 22.00'de düzenleyeceği basın toplantısı ile duyurması bekleniyor.

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

Fed’in bu toplantıda faiz artırımında frene basması ve 50 baz puan artırıma gitmesi bekleniyor. Fed son 4 toplantıda 75 baz puan faiz artımı yapmıştı. Toplantı sonrası Fed’den gelecek açıklamalar ve Başkan Powell’ın konuşmasında önümüzdeki toplantılara yönelik ip uçları oldukça önemli olacak. Açıklamalarda Fed’in ileriki dönemlerde uygulayabileceği ekonomik projeksiyonuna yönelik mesajlar aranacak. Piyasa fiyatlamalarına bakılınca Fed’in faizleri önümüzdeki 3 toplantıda yüzde 5,00-5,25 seviyesine kadar yükseltebileceği beklentisi ağırlık basıyor.

Haberin Devamı

FED FAİZ KARARI BORSA, ALTIN VE DOLARI NASIL ETKİLER?

ABD'de enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin altında geldi. Borsalarda yukarı yönlü sert hareketler görüldü. Altın fiyatlarında rekor yenilerken ABD'den gelen sürpriz veri sonrası piyasalarda sert hareketler görüldü. ABD tahvil faizleri düşüşe geçti.

FED’in faiz kararıyla birlikte piyasalarda oynaklıklar yaşanabilir. Beklentilerin üzerinde bir veri gelirse, risk iştahı azalabilir ve dünya borsa endekslerinde negatif fiyatlamalar oluşabilir.