Gazete Vatan Logo

Fed 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı!

Dünyanın merakla beklediği kritik açıklama geldi. Fed 2 gün süren toplantının ardından faizleri 10 yıl aradan sonra ilk kez 25 baz puan artırdı.

Fed 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı!

Küresel piyasaların nefesini tutup, merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed), açıklaması geldi. Fed iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) ardından faizleri 10 yıl sonra ilk kez 25 baz puan artırdı. Faiz kararı oy birliğiyle alınırken 2016 ortalama faiz beklentisi de Eylül ayındaki gibi %1.4'te sabit kaldı.

KADEMELİ ARTIŞ VURGUSU

Fed'den gelen açıklamada "Komite, ekonomik koşulların yalnızca kademeli artışa izin verecek ölçüde gelişmesini bekliyor" ifadesine yer verildi. Washington'daki 2 günlük toplantı sonrasında FOMC'den yapılan açıklamada "Komite, istihdam piyasası koşullarında bu yıl kaydadeğer iyileşme olduğu, enflasyonun da orta vadede %2'lik hedefe doğru yükseleceği görüşünde" dendi. Fed ABD ekonomisine ilişkin genel olarak olumlu değerlendirmelerde bulunurken büyümenin ılımlı hızda olduğuna dikkat çekti.

Fed 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

ENFLASYON %2'YE ULAŞABİLİR

Banka para politikasının faiz artışından sonra hala genişlemeci olduğunu, böylece istihdam piyasası koşullarında daha fazla iyileşme ve enflasyonda %2 hedefine dönüşü destekleyici olduğunu bildirdi. Enflasyon konusundaki değerlendirmesinde banka, "Enerji ve ithalat kaynaklı geçici etkiler ortadan kalktığında enflasyon %2'ye ulaşır" ifadesine yer verdi.

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Haberin Devamı


2016'DA EN AZ İKİ KEZ DAHA ARTABİLİR
Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.
Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor. Birçok yatırımcı Fed'in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.
ABD'de parasal genişleme Fed eski başkanı Ben Bernanke döneminde başlatıldı. Bernanke'nin yardımcısıyken 100 yıllık Fed tarihinde ilk kez kadın başkan olan Janet Yellen, yaklaşık 10 yıllık süreçte faizleri ilk kez artırarak tarihe geçti.
FED KARARI ÖNCESİ PİYASA KAPANIŞLARI
BORSA HAFİF ARTIDA
Fed'in faiz kararı öncesinde gün içinde dalgalı seyreden Türk hisse senetleri piyasası, Fed Başkanı'ndan yumuşak tonda açıklamalar geleceği beklentisinin ağır basmasıyla günü yurtdışına paralel yükselişle tamamladı.
Yatay açılış sonrası gün içinde yüzde 1 gerileyen BIST-100 endeksi kapanışa doğru güçlenen alımlarla yüzde 0.94 yükselişle 72,831.78 puanda kapandı.
DOLAR SAKİNDİ
Bu sabah güne 2.9650 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca sakin ve hafif aşağı yönlü bir seyir izledi. Dolar günü TL karşısında 2,9558 seviyesinden kapattı.
Bankacılar Fed kararının önümüzdeki dönemde ABD faizlerine ilişkin nasıl bir seyir izleyeceğinin küresel piyasalarda olduğu gibi TL ve TL cinsi piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.
PETROL DALGALI SEYRİNİ KORUDU
Brent petrolün varil fiyatı ise 11 yılın en düşük düzeylerindeki dalgalı seyrini sürdürdü. Güne 38 doların üzerindeki başlayan petrol fiyatı saat 1647 itibarıyla 37.50 dolar civarında işlem gördü.

Haberin Devamı