Gazete Vatan Logo

Fark ‘savunma’sız bıraktı!

CNR, hukuki süreçte kazanan taraf oldu

Savunma sanayiinin en önemli fuarı olarak nitelendirilen IDEF iptal edildi. CNR’ın açtığı davada mahkeme 1 milyon 50 bin dolar fazla ödeyen CNR yerine TÜYAP’a verilen ihalenin iptaline karar verdi.

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF için mahkemeden iptal kararı çıktı. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın (TSKGV) 1 milyon 50 bin dolar fazla ödemelerine rağmen ihaleyi ikinci sıradaki TÜYAP’a vermesi üzerine dava açan CNR Holding, hukuki süreçte kazanan taraf oldu.

Fesat karıştırma iddiası

TSKGV’nin fuar ihalesinde usulsüzlük ve ihaleye fesat karıştırdığı iddasıyla mahkemeye başvuran CNR Holding’ten yapılan açıklamada Ankara 16. İdare Mahkemesi’nden lehte karar çıktığı bildirildi. Açıklamada, “Ankara 16. İdare mahkemesi, TSKGV’nin ihaleyi 1 milyon 50 bin dolar daha fazla ödeyen CNR’a değil de, 2. olan TÜYAP’a vermesini haksız bularak ihaleyi iptal etti” denildi.

Fuarın sonunda ödenecekti

Fuarla ilgili süreç, TSKGV’nin 2013’te düzenlenecek IDEF’in hakları için ihale açmasıyla başladı. İhaleye daha önce bu fuarı düzenleyen TÜYAP ve CNR Fuarcılık katıldı. İhaleyi kazanan şirket bütün organizasyonu üstlenecek ve fuarın sonunda vakfa ödeme yapacaktı.

Kararın 1 ay içinde uygulanması gerekiyor

CNR Holding’den 1 milyon 50 bin dolar daha az teklif vermesine rağmen TSKGV, ihaleyi CNR’a değil ikinci olan TÜYAP’a verdi. Bunun üzerine CNR Fuarcılık, Kamu İhale Kurumu’na başvuruda bulundu.

Kamu İhale Kurumu, önce vakfın Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığına karar verdi. CNR Fuarcılık bu kez Ankara 16. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. CNR’dan yapılan açıklamaya göre; Ankara 16. İdare Mahkemesi, TSKGV’nın Kamu İhale Kurumu’na (KİK) tabi olduğuna karar verdi ve Kamu İhale Kurumu kriterlerine göre ihale yapması gerekirken bu kriterleri gözetmeden kendi başına ihale yapmasını yasaya aykırı buldu.

CNR Holding’in açıklamasında, “Dava sonucunda TSKGV’in bu kararı 1 ay içinde uygulamak zorunda olduğu ve bundan sonraki bütün ihaleleri KİK kapsamında yapması gerektiğine karar verildi” denildi.

Fuar tarihi 7-10 Mayıs 2013

IDEF’13 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın 7-10 Mayıs tarihleri arasında yapılması öngörülüyor. Sektördeki devleri biraraya getiren fuar 2 yılda bir yapılıyor. IDEF; kara, deniz, havacılık ve uzay, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri ile levazım malzeme araç ve gereçlerini kapsıyor.

Haberin Devamı