Gazete Vatan Logo

Faizlerdeki gerileme krediye olumlu yansır

BDDK Başkanı Akben, mevduat faizlerindeki gerilemenin kredi faizlerine olumlu yansıyacağını söyledi. Akben, “Zamanla hep beraber göreceğiz” dedi.

Faizlerdeki gerileme krediye olumlu yansır

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Ziraat Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikası Katılım Fonu’nun piyasalarla buluşması dolayısıyla Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreninde konuştu. Akben, mevduat faizlerindeki gerilemenin kredi faizlerine olumlu yansıyacağını belirterek, “Aynı zamanda Türk lirası kredi büyümesindeki ve KGF kredilerindeki büyümede son haftalarda gördüğümüz kadarıyla biraz gerileme, yavaşlama başladı. Bunların da kredi faizlerine olumlu yansıyacağını söyleyebilirim” dedi. Akben, “Mevduat faizi yarışı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de bu konularda geçen günlerde bankalarla çeşitli toplantılar yaptıklarını anımsattı.

Sektöre katkı sağlar

Akben, şunları söyledi: “Faizin yüksekliği yatırımcı açısından da kredi faizlerine yansıması açısından da bir olumsuzluk arz ediyor. Piyasanın da kendi düzeni var. Yüksek faiz, yatırımcılar açısından her zaman olumlu bir şey değil. Bankalarımızın ellerinin rahatlaması için birtakım düzenlemeler yaptık. Bankalarımız da bu konu üzerinde son derece hassas davranıyor. Bunun zamanla gerilemeye başlayacağını hep beraber göreceğiz.”

Haberin Devamı

Katılım bankacılığında bu tür ürünlerin çıkmasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Akben, bu tür ürünlerin son derece olumlu olduğunu, sektörün finansa erişimi ve genişlemesi açısından da önem arz ettiği söyledi. Akben, katılım bankacılığında ürün sayısının fazla olmadığını ifade ederek, bu tür ürünlerin geliştirilmesinin sektöre katkı sağlayacağını vurguladı.

Kârlılıkta hiçbir sorun yok

İkinci çeyrek bankacılık kârlılıklarına yönelik öngörülerine ilişkin soru üzerine BDDK Başkanı Akben, bankacılık sektörünün sağlamlığını ve kârlılığını 2 yıldan beri olumlu şekilde devam ettirdiğini söyledi. Akben, “Sektörün sağlamlığında da kârlılığında da hiçbir sorun yok. Geçmiş yıllara bakıldığında son derece tutarlı. Sürekliliğin de devam edeceği zaten görülüyor. Rakamlara yansımış durumda. Bunun bir müddet daha devam edeceği aşikar” diye konuştu.