Gazete Vatan Logo

Faiz tarihin en düşük seviyesini gördü

Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından güçlenen faiz indirimi beklentisi bono faizlerini yüzde 6.92 ile tarihinin en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Yeni yılın ilk günlerinde yabancı girişinin yaşandığına dikkat çeken bankacılar, haftaya yapılacak ihalelere kadar bono faizlerinin dar bir bantta hareket etmesini bekliyor...

Piyasa beklentilerin altında gelen Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından bono faizlerindeki düşüş hızlandı. Enflasyon verilerinin ardından Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri kuvvetlenirken, bono faizleri dün yüzde 6.98’le tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 7.11, valörlüde ise yüzde 7.13 olan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvilin faizi günü yüzde 7 seviyelerinden tamamladı.

Yılın ilk haftasında piyasaya yabancı girişinin olduğunu ifade eden bankacılar, önümüzdeki hafta Hazine’nin itfaları nedeniyle yüklü bir borçlanma takvimi olduğunu hatırlatarak piyasanın ihaleler öncesinden yüzde 7 olan bileşik seviyesinin altında çok da istekli olmayacağını düşünüyor. Ancak faiz indirimi beklentisinin de piyasaya bu seviyelerde alış gelmesine neden olduğuna da belirten uzmanlar, bu nedenle piyasanın ihalelere kadar dar bir aralıkta seyretmesini bekliyor.

Borsada yükseliş sürüyor

Hem uluslararası borsalardaki yükseliş hareketi hem de bono faizlerindeki düşüş İMKB’yi olumlu etkilemeye devam ediyor. Önceki gün yüzde 2.43 artan İMKB dün de yüzde 0.91 yükselerek 68.221 puan seviyesine çıktı. İMKB’deki yükselişe yine bankacılık sektörü hisseleri önderlik etti. Faiz düşüşünden olumlu etkilenen Bankacılık Endeksi dün yüzde 1.41 arttı. Yabancı kurumların İMKB’de yükselişin devam edeceği yönündeki raporları da borsadaki artışta etkili oldu.

Yurtdışında değer kaybeden dolar içeride de geriledi. Önceki gün 1.5560 TL seviyelerinden kapanan dolar, 1.5450 TL’ye kadar indi. Dolar günü 1.5510 TL’den kapandı.

Hazine’den eurobond ihracı bekleniyor

Hazine’nin bu hafta uluslararası piyasalarda uzun vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmesi bekleniyor. Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, Hazine’nin eurobond ihracı ile 1-2 milyar dolar borçlanma yapabileceği ifade edildi. Cuma günü ABD’de açıklanacak tarımdışı istihdam verisi nedeniyle ihracın o gün gerçekleşmeyebileceği, ancak piyasadaki destekleyici koşullar göz önüne alındığında ihracın bugün veya yarın yapılabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı