Gazete Vatan Logo

Faiz kararıyla ilgili flaş gelişme! Ekonomistler tek bir tahminde birleşti...

Merkez Bankası, 2022 yılının 7. faiz kararını 21 Temmuz Perşembe günü saat 14:00'te açıklayacak. Milyonlarca vatandaş TCMB'den çıkacak faiz kararına odaklanırken yapılan anketlere göre, faizin yüzde 14'te sabit bırakılacağı tahmin ediliyor. İşte TCMB ve Foreks'in anketlerine katılan ekonomistlerin tahminleri...

Faiz kararıyla ilgili flaş gelişme! Ekonomistler tek bir tahminde birleşti...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı faiz indirimleriyle kapatmıştı. TCMB, eylül ayında 100 baz puan, ekim ayında 200 baz puan, kasım ayında ise 100 baz puan, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimine girmişti. Böylece 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14'e seviyesine düşürülmüştü.

2022'DE SABİT TUTULMUŞTU

Merkez Bankası, 2022 yılının ilk faiz kararını ocak ayında açıklamış ve faizi yüzde 14'te sabit bırakmıştı. Merkez Bankası, haziran ayına kadar herhangi bir değişikliğe gitmeyerek sabit tutmuştu. Merkez Bankası 2022 yılının 7. faiz kararını ise 21 Temmuz Perşembe günü saat 14:00'te açıklayacak. Piyasada ise genel tahminler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şu şekilde:

TCMB ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni duyurdu. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 olarak kaldı. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 oldu.

Haberin Devamı

FOREKS ANKETİ

ForeksHaber tarafından düzenlenen ankete katılan 16 ekonomistin 15'i faizin değiştirilmeyeceğini tahmin edilirken, 1'i ise yüzde 13,00 seviyesine indirileceği tahmini yapıldı. 2022 yıl sonuna ilişkin 8 ekonomist görüş belirtti ve medyan tahmin yüzde 14,00 olarak kaldı. Ekonomistlerin 7'si yıl sonu için faizi yüzde 14,00 olarak öngörürken, 1'i faizin yüzde 24'e yükseltileceğini beklentisi ifade edildi.