Gazete Vatan Logo

Ev ve kira fiyatlarıyla ilgili güzel haber! Fiyatlar düşecek

Ev ve kira fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama geldi. Hükümet ev ve kira fiyatlarını düşürmek için düğmeye bastı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi Büyükşehirlerdeki konut problemini çözmek için harekete geçildi. Bunun yanında hükümetten imar alanları imara açılacak açıklaması geldi. Konuyla ilgili değerlendirmeler bulunan Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir piyasa hakkında bilgi vererek son gelişmeleri değerlendirdi.

Ev ve kira fiyatlarıyla ilgili güzel haber! Fiyatlar düşecek

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Ev ve kira fiyatlarıyla ilgili hükümetten peş peşe hamleler geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut arzının artırılması, vatandaşın konuta ulaşımının kolaylaşması, kira fiyatlarının düşmesi için hazine arazilerini imara açacaklarını söylemişti. Bunun yanında ikinci ve üçüncü ev alımlarına kredi sınırlaması getirilmişti. Bu gelişmeler doğrultusunda piyasada fiyatlarla ilgili küçükte olsa geri çekilmeler yaşandı. Öte yandan Önümüzdeki süreçte de kira ve ev fiyatlarının hangi seviyede olacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir fiyatlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

BAKAN ÖZHASEKİ NE DEMİŞTİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ev ve kira fiyatlarıyla ilgili konuşarak, "Şu anda Milli emlak arazilerinin hepsi bizim bakanlığımızda. Çalışmaya başladık bile. Meclis açılınca ilk iş yeni bir yasa çıkaracağız. Yasada bu hazine arazileri de yer alacak. Vatandaşın konut sorunu çözülecek" şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

İLK KONUT İÇİN KREDİ KARARI VATANDAŞLAR İÇİN FIRSAT

Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir hükümetin ev ve kira fiyatlarıyla ilgili attığı adımları değerlendirerek, "Birinci konutta yüzde 90'a kadar kredi çekebiliyor. Hükümet konut kredisini ikinci ve üçüncü konutlar için sınırladı. Bu bana göre güzel bir karar. Hiç konutu olmayan kirada oturan vatandaşımızın konuta erişebilmesi için bir fırsat olarak görüyorum. Bu şekilde yatırım ikinci konut alanların önü kesilmiş oluyor. Bunun yanında önümüzdeki günlerde ilk konut alacaklar için krediye erişmini kolaylaştırılacağı ifade ediliyor. Bu hamlede bana kalırsa ilk evini alacak vatandaşlar için çok güzel bir haber. Burada tabi öne çıkan şey kredi oranınn düşük tutulması. Bu sayede ilk kez konut alacak vatandaşları ev alması daha da kolaylaşacaktır." dedi.

"DAİRE SAHİPLERİ ORTAK NOKTADA BULUŞAMIYOR"

Hazine arazilerinin imara açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Esat Demir, "Hazine arazilerinin imara açılmasını ben kentsel dönüşümün hızlandırılacağı şekilde algılıyorum. Özellikle İstanbul ve İzmir'de kentsel dönüşümün hızlandırılması için böyle bir kanuna ihtiyaç duyuluyor. Çünkü çok mülkiyetli yapılar evin kentsel dönüşüme girmesi için büyük sorun oluşturuyor. Çoğu zaman binadaki daire sahipleri ortak bir noktada bulaşamıyor ve dönüşüm çalışması gerçekleştirilemiyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"DEVLET ELİYLE EV YAPIMI HIZLANDIRILMALI"

Özellikle piyasadaki ev fiyatlarının düşürülmesi için devletin konut yapması gerektiğine vurgu yapan, "Hazine arazilerini imara açarken bu alana yapılacak binaların özel sektör artı devlet işbirliğiyle yapılması gerekiyor. Eğer bu binaların mülkiyet hakkı devletin olursa fiyat köpürmesinin önüne geçilebilir. Devlet ne kadar çok yapı yapıp mülkiyetini elinde bulundurursa piyasaya müdahale etme alanı o kadar çok olur. Fahiş kira ve ev fiyatlarının önüne bu şekilde geçilebilir. Yani devlet, kamu kuruluşları ve belediyeler daha fazla konut üretmeliler." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YATIRIM İÇİN KONUT ALMA BİTİRİLMELİ

Fiyat artışının büyük sebeplerinden birinin yatırım için alınan konutların kiraya verilmesi olduğuna dikkat çeken Esat Demir, "Bunun yanında vatandaşların kafalarından yatırım için konut alma düşünce beklentisinin hükümet tarafından kaldırılması gerekiyor. Yani vatandaş 'paramızı gayrimenkule yatırıp fahiş kira bedelleri elde edelim' düşüncesinden çıkarılmalı. Yatırım için konut alma düşüncesini arabada bitirildiği gibi bitirilmesi gerekiyor. İkiden fazla evi olan vatandaşlara ekstra vergilerin getirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"BOŞ EVLERE VEGİ VEYA CEZA KESİLMELİ"

Hiç kiraya verilmeyen evlerin ve oda oda kiralanan evlerin de fiyatları arttırdığına dikkat çeken Demir, "Ev kira fiyatlarının düşürülmesi için kiralama yöntemleriyle ilgili de düzenleme yapılması gerekiyor. Evini hiç kiraya vermeyen, günlük ya da oda oda kiraya veren ev sahiplerinin tespit edilip cezaların kesilmesi gerekiyor." dedi.

HÜKÜMETİN ADIMLARI FİYATLARI DÜŞÜRÜR

Haberin Devamı

Önümüzdeki süreçte kira ve ev fiyatlarının düşeceğini beklediğini söyleyen Demir, "Ben önümüzdeki süreçte hükümetin yeni hamleleri sonrası ev ve kira fiyatlarının mutlaka düşeceğine inanıyorum. Hükümetin şuana kadar attığı adımlar bu konuda mesai harcadığını ve kararlı olduğunu ortaya koyuyor. Şuanda piyasada fiyatlarda bir miktar geri çekilme yaşandı. Bunun yanında piyasada durgunluk var diyebiliriz. Herkes Meclis'ten çıkacak kararlar sonrası yönünü belirleyecektir." dedi.