Gazete Vatan Logo

Et ve ekmek fiyatlarıyla ilgili son dakika! 2023'e kadar sürecek

Et ve ekmek fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Et ve ekmek fiyatları için önemli gelişme. Et ve ekmek fiyatlarını dengelemek için regülasyon sürüyor. Sonbahardan bu yana uygun fiyat taahhüdü aldıkları un sanayicilerine piyasa fiyatının altında buğday sağladıklarını hatırlatan TMO Genel Müdürü Güldal, “Un regülasyonu Mayıs 2023’e kadar sürecek” dedi. Güldal, kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın maliyetlerini azaltmak ve yem fiyatlarını dizginleyebilmek için “yem regülasyonunu” da yürüttüklerini bildirdi.

Et ve ekmek fiyatlarıyla ilgili son dakika! 2023'e kadar sürecek

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, ekmek ve et fiyatlarındaki artışı frenleyebilmek için “un ve yem regülasyonu” uygulayacaklarını belirtirken, “411 un işletmesiyle taahhütleri alarak regülasyon programı yaptık. Un regülasyonu gelecek sene mayıs ayına kadar devam edecek” dedi. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşturulacak “tahıl koridorunun” dünya tarımsal emtia fiyatlarında dengeli seyre katkı sağlayacağını belirten Güldal, Türkiye’de arz güvenliği için iç piyasadan stok oluşturacaklarını kaydetti.

Güldal, TBMM KİT Komisyonu’nda buğday, arpa ve mısırda Türkiye’nin ihtiyacı kadar tedarikleri sağlayarak arz eksikliğinin giderildiğini ifade ederken, “Şimdi 2022 hasat döneminin başladığı günlerdeyiz. Hasat şu anda yaklaşık yüzde 17-18 seviyelerinde. Rekolteye baktığımızda uzun yıllar ortalamasının bir miktar altında olsa da geçen yıla göre daha iyi bir verimlilik olduğunu görmek mümkün; arpada rekor bir arpa istihsali, buğdayda da 19.5 milyon ton seviyelerinde bir rekolte tahmini belirlendi” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Prim ödemesi ekimde

Güldal 2022 alım fiyatlarının açıklandığına dikkat çekerek, “6 bin 50 lira sert ekmeklik buğdayda, 5 bin 500 lira arpada fiyat açıklanmış oldu ama tüm yoğunluğumuzu, özellikle piyasa regülasyonu için kullanacağımız stokları iç piyasadan ve kendi üreticimizden takviye etmeyi, oluşturmayı amaçladığımızdan ekmeklik buğdayda, makarnalık buğdayda 1000 TL, arpada da 500 TL hububat alım primi ödenmesi yapacağız. Ekim ayında yani hasat döneminin bitimiyle bu primlerin ödenmesi planlandı. Üreticinin yeni ekim döneminde ihtiyaç duyacağı finansal desteği o dönemde sağlamış olacağız” diye konuştu.

‘Kesintisiz devam’

Güldal, yürüttükleri un regülasyonuna ilişkin şunları kaydetti: “2021 yılında tüm Türkiye’deki un sanayicilerine piyasa fiyatlarının yüzde 30- 40 daha altında fiyatlarla ekmeklik buğday satışı yaparak ama karşılığında taahhüt alarak, yani ekmeklik unun çuvalını şu fiyattan satıp ve elektronik satış platformumuza yükleyip bunun da izlemesini yapacağımızı bildirerek, dokuz ay süreyle eylül ayından itibaren mayıs ayına kadar yaklaşık 4 milyon ton buğdayın ekmeklik una çevrilip fırıncı esnafımıza ve ekmek üreticilerimize ulaşmasını sağladık. Ekmek fiyatlarındaki artışları frenlemeye çalıştık. Bu uygulama her ne kadar yeni hasat döneminde bitecek diye planladıysa da yaz dönemi hasat dönemi olmasına rağmen enflasyon etkisini bertaraf etmek, ekmek fiyatlarına yansımasını azaltmak için un regülasyonunun kesintisiz devam etmesi öngörüldü. Biz de bu amaçla yeni bir çalışma başlattık ve 411 un işletmesiyle taahhütleri alarak şu anda un regülasyonu programı yaptık. 2023 Mayıs ayına kadar devam edecek şekilde planlandı.”

Haberin Devamı

Güldal, kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın maliyetlerini azaltmak ve yem fiyatlarını dizginleyebilmek için “yem regülasyonunu” da yürüttüklerini bildirdi.

Amaç yüksek stok

Güldal, Ukrayna-Rusya probleminin çözülmesi veya tahıl koridorunun sağlıklı işlemesinin, hem ihtiyacı olan ülkelerin arz güvenliğine katkı sağlayacağını hem de dünya tarımsal emtia fiyatlarının daha dengeli seyretmesine katkı sağlayacağını söyledi. Güldal, Türkiye’nin 2022’de büyük ölçüde arz güvenliğini sağlayacak rekolteye ulaşacağının altını çizerek, “200 TMO iş yeri, 190 lisanslı depo, lisanslı depolarımızın uzak olduğu her yerde TMO’nun geçici alım merkezlerini açarak 2022 yılında mümkün olduğu kadar en yüksek rekolteyi, en yüksek stoku yurt içindeki üreticilerimizden temin etmek istiyoruz” dedi. (Milliyet)

Haberin Devamı