Gazete Vatan Logo

Engelli maaşı ne kadar oldu 2022? Yüzde 40-69 arası ve yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı kaç lira, engelli maaşı alma şartları, nasıl alınır?

Engelli aylığı ne kadar oldu 2022, yüzde 40-69 arası ile yüzde 70 ve üzeri engelli aylığına zam mı geldi? TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı enflasyon oranı sonrası engelli maaşında da artış yaşandı. Ocak ayı memur maaş katsayısına yapılan yeni düzenleme sonrası sosyal hizmetlerden olan engelli aylığı da etkilendi. Peki, Engelli maaşı alma şartları nelerdir, engelli maaşı nasıl alınır? 2022 engelli maaşı ne kadar?

Engelli maaşı ne kadar oldu 2022? Yüzde 40-69 arası ve yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı kaç lira, engelli maaşı alma şartları, nasıl alınır?

Memur ve emekli zammının ardından 2022 yılı engelli maaşları da netleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da yaptığı son açıklamada engelli aylığının yükseldiğini açıkladı. Peki, Engelli maaşı ne kadar oldu 2022? Yüzde 40-69 arası ve yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı kaç lira? Engelli maaşı alma şartları nelerdir, nasıl alınır?

ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ocak ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığının 1.084 TL’ye, %40-69 arası engelli aylığının 865 TL’ye, %70 ve üzeri engelli aylığının 1.298 TL’ye, evde bakım yardımının 2.354 TL’ye ve Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemesinin de 1.649 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

En az yüzde 40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir.

18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.

Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.

Engelli bireyler kendi tercihlerine göre bir hastaneden rapor alamamaktadır. Gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde vakıfa ulaştırılması ve başvuru onayı alınması gerekmektedir.

Haberin Devamı

ENGELLİ AYLIĞI NEDİR?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen engelli aylıkları, 65 yaşını doldurmayan ancak yetkili hastanelerden alınan sağlık raporları sayesinde yüzde 40, yüzde 69 ya da yüzde 70 engelli olduğu tespit edilen vatandaşlara ödenen 3 aylık maaşlardır.