Gazete Vatan Logo

Emeklilere geriye dönük ödeme! Para iadesi yapılıyor, başvuran alıyor, süre sınırı bulunuyor

Para iadesi ile ilgili flaş detay! Emekli vatandaşlara iade yapılıyor. Başvuranlar ödedikleri parayı geri alıyor. 5 yılla kadar süresi var. "Düzeltme dilekçesi" ile belediyeye başvuran vatandaşlara ödemeleri yapılıyor. Evi olan milyonlarca vatandaş için süre daralıyor. 31 Mayıs tarihine kadar emlak vergisi ödemelerinin yapılması gerekiyor. Belediyelerden vatandaşlara art arda uyarılar geliyor. Ancak bazı vatandaşların emlak vergisi muafiyeti bulunuyor. Muaf olduğu halde geçen yıllarda emlak vergisi ödeyenler ise başvuru yaparak paralarını geri alabiliyor.

Emeklilere geriye dönük ödeme! Para iadesi yapılıyor, başvuran alıyor, süre sınırı bulunuyor

Evi olanları yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergilerinin ilk taksiti için ödeme süresinin 31 Mayıs Salı günü sona erdiğini hatırlattı.

Selçuklu Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergilerinin Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödendiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Vatandaşlarımız 31 Mayıs Salı günü mesai bitimine kadar Emlak, Çevre Temizlik Ve İlan Reklam Vergileri’nin ilk taksitlerini, TC kimlik numarası veya mükellef sicil numarası ile Selçuklu Belediyesi hizmet binası, içerisinde yer alan veznelere, nakit veya kredi kartı ile ödeyebileceklerdir. Yine Türkiye’nin her yerindeki PTT şubelerinden online sistem üzerinden mükellef sicil numarası ve TC kimlik numarası eklenerek ödeme yapılabilecek. Mükellefler, e-belediyecilik uygulaması çerçevesinde internet üzerinden www.selcuklu.bel.tr web adresinden de kredi kartı veya banka kartı ile vergilerini ödeyebilirler. Mükelleflerimizin gecikme zammına maruz kalmamaları için belirtilen süre içinde vergilerini ödemeleri menfaatlerine olacaktır. Ödeme süresi içinde ödenmeyen vergiler için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme zammı uygulanacak” denildi.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergilerinin ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödeniyor. Emlak Vergileri Belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla da ödenebiliyor. Bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

* Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.

* Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişinin adına kayıtlı başka bir gayrimenkulün bulunmaması gerekiyor. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen kişinin eşinin adına birden fazla gayrimenkul tapu kaydı bulunması, muafiyet hakkını etkilemez.

* Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekiyor.

* Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir.

Haberin Devamı

* Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli oluyor ancak konut sahibinin de başka bir evde kiracı olarak ikamet etmesi gerekiyor.

* Emekli olduğu için muafiyetten faydalanmak isteyen kişilerin Türkiye'de emekli olma şartı bulunuyor.

* Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da adlandırılan bu muafiyet hakkından sadece konut sahipleri faydalanabiliyor. İş yeri, arsa ve araziler için emlak muafiyeti hakkı bulunmuyor.

MUAF OLDUĞU HALDE ÖDEME YAPANLARIN DURUMU

Para iadesi yapılıyor. Beş yıllık geriye dönük iade hakkı bulunuyor. Belediyeye "düzeltme dilekçesi" başvurusu gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ ORANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Her mükellef emlak vergisi için farklı oran, bedellerde vergi öder. Konutların emlak vergisi büyükşehir sınırlarında binde 2, işyeri dükkân binde 4, diğer belediyelerde konut binde 1, işyeri, dükkân binde 2 olarak hesaplanıyor. Yine büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, arsanın oranı binde 6, diğer belediyelerde de arazi binde 1, arsa binde 3 oranıyla belirleniyor.

Haberin Devamı

YENİ ALINAN KONUTLARIN DURUMU

Tapu alındıktan sonra en geç içinde bulunulan yılın sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu yıl şubat ayında ev aldıysanız 31 Aralık 2022 tarihine kadar emlak vergisi bildirimi yapmanız gerekiyor.

TEK BİR YAZLIĞI OLAN EMEKLİLER EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ?

Yılın sadece bir döneminde oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer almıyor. Ancak emekli olup sürekli ikamet edilen tek bir yazlık için muafiyet söz konusu. Vergiden muaf olanların bir evi bir de yazlığı varsa ikisi için ödeme yapması gerekiyor.