Gazete Vatan Logo

Elektrik faturasını aylık 578 lira arttırıyor! Tek tek hesaplandı

Elektrik faturasını arttırıyor. Elektrik faturasına aylık 578 liralık yük bindiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte klima ve vantilatör kullanımı başladı. Serinlemek için bu cihazları kullanan vatandaşlar ise yüksek fatura sebebiyle sıkıntı çekebiliyor. Uzmanlar tarafından klima ve vantilatörün faturaya bindireceği yük hesaplandı. Buna göre, 8 bin BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat yani 578 liralık enerji harcıyor. Cihaz kapasitesi 18 bin BTU’ya çıkarsa, sadece klima kaynaklı aylık fatura 1.425 lirayı buluyor. Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör ortalama 50-100 watt arasında elektrik tüketir. Günde 12 saat çalışan bir vantilatörün aylık faturaya yansıması güncel tarifeyle 25-30 lira arasında. Vantilatör enerji tüketimi, satın alma maliyeti ve bakım masrafı açısından en ekonomik soğutma cihazı.

Elektrik faturasını aylık 578 lira arttırıyor! Tek tek hesaplandı

Haziran ayı ile birlikte sıcak havalar kendini iyice hissettirmeye başladı. Gün ortasında 30 derecenin üzerine çıkan sıcaklar nedeniyle serinlemek için farklı alternatiflere yöneliyoruz. Klima en yaygın kullanılan serinletici. Bu yıl faturaları düşük tutmak için klima kullanımına daha çok dikkat etmek gerekiyor. Peki neler yapılırsa elektrik tüketimi daha düşük kalır ve klimalardan maksimum fayda sağlanır?

AYLIK YANSIMA 578 LİRA

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın yazısına göre; yıllık klima satışı 1 milyon adet civarında. Güncel fiyatları ise 7-8 bin liradan başlıyor. Klimada enerji tüketimi, cihazın özelliğine göre değişiyor. BTU ve watt değeri enerjide anahtar rol üstleniyor. BTU, İngilizce ‘British Thermal Unit’in (İngiliz ısı birimi) kısaltılmasından oluşuyor. Kabaca ‘soğutma kapasitesi’ diyebiliriz. 8 bin BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat yani 578 liralık enerji harcıyor. Cihaz kapasitesi 18 bin BTU’ya çıkarsa, sadece klima kaynaklı aylık fatura 1.425 lirayı buluyor.

Haberin Devamı

VANTİLATÖR YETMEYEBİLİR

Dar ve küçük alanlarda serinleme amaçlı tercih edilen vantilatör ortalama 50-100 watt arasında elektrik tüketir. Günde 12 saat çalışan bir vantilatörün aylık faturaya yansıması güncel tarifeyle 25-30 lira arasında. Vantilatör enerji tüketimi, satın alma maliyeti ve bakım masrafı açısından en ekonomik soğutma cihazı. Hava nakli yaptığı için ortamı soğutmayan daha çok üflediği noktada serinlik hissi oluşturan vantilatör, özellikle sıcak havalarda beklentileri karşılamayabiliyor. Bu iki cihazın tüketimini, artı ve eksilerini Encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım’la konuştuk.

KLİMA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İhtiyacınıza uygun bir klima ararken şu beş faktörü göz önünde bulundurmalısınız:

1- Alan büyüklüğü: Bir veya iki odayı soğutmak istiyorsanız duvar tipi klimalar harika bir çözüm. Ancak salon tipi veya merkezi klima sistemi ile 150 metrekare ve üzeri bir alanın tamamını soğutabilirsiniz

2- Soğutma kapasitesi: Klimaların soğutma becerisi, sıkça duyduğunuz BTU cinsinden ifade edilir. BTU’su kullanılan alan için çok düşükse klimanız geniş bir alanı soğutmak için sürekli çalışacak. Bu da elektrik faturanızın fazlasıyla artmasına neden olur. Diğer yandan BTU’su kullanılan alan için çok yüksekse alan tamamen soğumadan ve nem dengelenmeden klima kapanır. Bu da aynı alan içinde farklı sıcaklık derecelerinin oluşmasına neden olur.

Haberin Devamı

BAKIMLARINI AKSATMAYIN

3- Enerji verimliliği: Enerji verimliliği yüksek olan klimalar standart modellere göre yüzde 10 daha az enerji kullanır. Ayrıca, Enerji Verimliliği Oranı (EER) ölçümüne de dikkat edilmeli. EER, watt başına kaç BTU kullanıldığını ifade eder. EER ne kadar yüksek olursa klima o kadar verimli olur.

4- Elektrik tesisatı: Elektrik sisteminizin, seçtiğiniz klimayı destekleyebileceğinden emin olun.

5- Bakım: Klima ünitelerine, uzun ömür ve yüksek randıman için bakım yaptırmak gerekir. Klimalar zamanla toz, kir ve kalıntı biriktirebilir. Bu kalıntılar, filtreleri tıkayabilir ve klimanın etkinliğini engelleyebilir. Soğutma sisteminizi yılda bir kez temizletmelisiniz. Tıkanan filtreyi değiştirmek ayda yüzde 15’e varan enerji tasarrufu sağlar.

Haberin Devamı

METREKAREYE GÖRE BTU DEĞERİ NE OLMALI?

25-30 metrekarelik bir alanı soğutmak için 7 bin BTU’luk, 65-90 metrekare arası bir evi soğutmak için 18 bin BTU’luk ve 130-140 metrekare arası bir evi soğutmak için de 24 bin BTU’luk klima tercih edilmelidir.

BAŞKA NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Pencerelerin izolasyon durumunu kontrol edin. Evdeki havanın yüzde 25’i pencerelerden gelir. Klimadan verim almak açısından pencerelerden sıcak hava girmesini engellemek gerekir. Bunun için kolayca takılabilen kendinden yapışkanlı pencere bandı kullanılabilir.

Tavan vantilatörleri hava sirkülasyonunu artırır. Özellikle rüzgarsız ve çok sıcak havalarda klima ile birlikte kullanıldığında soğuk havanın tüm eve yayılmasını sağlar.

Fırın veya uzun süre ocak kullanmaktan kaçının. Fırın ve ocak uzun süre çalıştığında evi ısıtır ve klimanın daha çok çalışmasına neden olur.
Evinizin dış cephesinde güneş ışınlarını yansıtması için açık renk boya tercih etmek de ısıyı dışarıda tutarak klimadan tasarruf edilmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Yaz günlerinde güneşlik ve perdelerinizi kapalı tutun. Özellikle eve güneşin direkt geldiği taraftaki perdeleri çok açmamak işe yarayacaktır.
Stor perdeler hem yalıtım hem de hava bariyeri görevi görür ve diğer perdelerden daha etkilidir.

1 DERECELİK ISI FARKI, FATURAYI NASIL ETKİLER?

Klima sıcaklığını ne kadar düşük ayarlarsanız çalışması o kadar zor olacaktır. Bu, daha yüksek elektrik faturası demek. Yaz aylarında klimanın sıcaklığını her bir derece düşürdüğünüzde enerji tüketiminin yüzde 10 arttığını düşünmelisiniz. Maksimum enerji verimliliği sağlamak için yaz aylarında klimanızı 21 ile 26 derece arasında ayarlayabilirsiniz.

BAŞLICA FAYDALARI

Isı yorgunluğunu önler.
Hava kalitesini artırır.
Mobilyaları nemden korur.
İş verimliliğini artırır.
Elektrikli cihazlarınızı soğutur.