Gazete Vatan Logo

Elektrik faturaları ile ilgili yeni gelişme! Hemen kontrol edin, zamlı fiyatlar...

Elektrik faturaları ile ilgili harekete geçildi. Birçok abone faturalarda yanlışlık olduğu iddiası ile EPDK'ya başvuru yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ise faturalar ile ilgili gelen şikayetler üzerine harekete geçti. Tüm aboneler faturalarını kolay bir şekilde kontrol edebiliyor. Kullanılan miktar ile gelen fatura arasında fark olması durumunda faturalar yeniden düzenleniyor. Birçok tüketici 'Elektrik faturası nasıl hesaplanır?' diye araştırma yapıyor. Fatura kontrolü internet üzerinden yapılabiliyor. İşte fatura hesaplama, elektrik tarifesinde yeni dönem ve faturaları düşürmek için tüketicilerin kendi alacakları önlemler ile ilgili tüm detaylar...

Elektrik faturaları ile ilgili yeni gelişme! Hemen kontrol edin, zamlı fiyatlar...

Elektrikte kademeli tarife dönemi 1 Ocak itibarı ile başladı. Kademeli tarife ile ilgili kafa karışıklıkları sürerken tüketiciler gelen faturalar ile şaşkınlığa uğradı. Tüketim miktarı artmamasına rağmen gelen faturaların önceki aylara göre yüksek olması vatandaşların kademeli tarifenin aralık faturalalarına yansıtıldığını düşünmesine neden oldu. Çok sayıda kişi EPDK'ya konu ile ilgili şikayetlerini iletti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) süreçle ilgili inceleme başlattı.

'ŞUBAT- MART FATURALARINDAN DÜŞÜRÜLSÜN'

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, "Aralık faturasına yasadışı olarak yansıtılan bedelin ocak, şubat, mart faturalarından düşülmesi lazım" dedi.

1 Ocak'tan itibaren geçerli olan tarifelerin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde şikayetler aldıklarını ifade eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın en ufak bir tereddüdü varsa internet sitemizdeki fatura hesaplama modülünü kullanmasını ve herhangi bir hata tespit etmesi halinde kurumumuza yazılı olarak başvurmasını bekliyoruz. Fatura tutarını etkileyen husus, faturanın hangi tarihte tanzim edildiği değil, tüketimin hangi tarihte yapıldığıdır. Tüketim periyodunun artması veya eksilmesi bir adaletsizlik oluşturmaz. Hiçbir görevli tedarik şirketi de belirlenen tarifelerden farklı bir fatura hesaplama yaparak kendisine ilave bir gelir oluşturamaz. Ancak hatalı faturalandırmaya da kesinlikle göz yummayız, süreci titizlikle takip edeceğiz. Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır."

Haberin Devamı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da, bazı firmaların elektrik faturalarıyla ilgili 'yanlışlık olmuş' savunması yaptığını söyledi. Çakar, "230 kWh tüketim zamsız 211 lirayken zamlı 371 liraya kadar çıkıyor. Ortalama zam oranı yüzde 76’ya, 230 kWh'nin üzerinde zam yüzde 90, 100'e varır" dedi. 5 - 6 aylık faturalarla karşılaştırılması gerektiğine işaret eden Çakar, "Yasa dışı olarak uygulanan bedelin ocak, şubat, mart faturalarından düşülmesi lazım. Önce firmaya başvursunlar. Firma talebi yerine getirmezse tüketici hakem heyetine, tüketici derneğine başvursunlar" dedi.

Haberin Devamı

OKUMA ARALIĞI FAKTÖRÜ ÖNEMLİ

Elektrik dağıtım sektöründen kaynaklar ise, elektrikte tarifelerin EPDK tarafından çok sıkı denetlendiğini belirterek, aralık ayı tüketiminin zamlı olarak yansıtılmasının mümkün olmadığını, sayaçların 25 - 35 günlük bir zaman aralığında okunduğunu, bu nedenle faturalar arasında küçük farklar oluşabileceğini söyledi. Günlük tüketimin 5 kWh’nin üzerine çıkması halinde ocak tarifesinin üst kademeden belirlendiğine dikkat çeken yetkililer, faturada ocak ayına dahil olan dönemin önemli olduğunu vurguladı.

ELEKTRİK FATURALARI NASIL HESAPLANIR?

Birçok tüketici faturasını yeniden hesaplamak ve yanlışlık varsa şikayette bulunmak istiyor. Peki Elektrik faturası nasıl hesaplanıyor?

Sanılanın aksife fatura hesabı EPDK'nın internet sitesinden kolaylıkla yapılabiliyor.  Öncelikle adres çubuğuna https://www.epdk.gov.tr yazarak EPDK'nın resmi internet sitesine ulaşılıyor. Üst menüden fatura hesapla sekmesi tıklanarak  faturanın üzerinde yazan ilk ve son okuma tarihleri giriliyor. Tarife tanımı seçilerek kullanılan tüketim miktarı ekleniyor ve hesapla deniliyor. Çıkan miktar ile faturaya yansıtılan tutarın ayın olması gerekiyor. Aksi durumda EPDK'ya şikayette bulunulabiliyor. 

Haberin Devamı

ELEKTRİK FATURALARINDA KADEMELİ DÖNEM

Elektrik fiyatlarında başlayan kademeli tarife döneminde yeni elektrik zamları kademeli olarak faturalara yansıtılıyor. Az tüketen daha az zamlı elektrik faturası ödeyecek. Ancak tüm abonelerin elektrik faturaları artacak. Birçok kişi artan faturalardan daha az etkilenmek için kendi önlemlerini almaya çalışıyor. Bazı ufak değişiklikler ile faturaların bir miktar aşağı çekilmesi mümkün oluyor. 

 Posta gazetesinden Özlem Denizmen elektrik faturasını düşürecek önerileri maddeler halinde yazdı. İşte yapılması gerekenler...

Haberin Devamı

Elektrikli eşyaların enerji tasarruflu mu? Örnek: A++ buzdolabı, A sınıfı buzdolabına göre yılda yüzde 40’a yakın tasarruf sağlıyor.

Haftada iki kez, iki saat ütü yapsan faturana 41.60 TL yansır. Ütün buhar ayarlıysa yüksek ısı kullanmana gerek kalmaz.

Haftada bir kez, 1.5 saat çalışan fırın ayda 15 TL elektrik harcar. Yemek yaparken fırının kapağını açma, her açışında yüzde 20 enerji kaybı olur. Fırını birkaç dakika önce kapat, yemekler pişmeye devam eder.

Haftada dört kez, yaklaşık üç saat çalışan çamaşır makinesi ayda 14 TL demek. Haftada beş kez, iki saat çalışan bulaşık makinesi ayda 22 TL elektrik harcar. Makineni tam doldurup çalıştır. Hem suyu hem elektriği dikkatli kullan.

Haftanın her günü, beş saat çalışan 49 inc LED ekran A+ televizyonun faturadaki karşılığı 13.72 TL olur.

Her gün 5 saat çalışan üç adet klasik ampul ayda 25.20 TL harcarken, LED ampul 1.68 TL harcar. Tasarruflu ürünler kullan.

Haftada yedi gün, 12 dakika çalışan su ısıtıcısı ayda 12.32 TL demek.

Evde, işyerinde bilgisayarını, cep telefonunu gün boyu şarjda bırakma. Haftada beş gün, günde 9 saat çalışan bilgisayar ayda 16.20 TL elektrik tüketir.

Evde kaç kişi yaşadığınızı ve saç kurutma makinesini kaç kez çalıştırdığınızı düşün. Her gün 12 dakika çalıştırsan ayda 12.32 TL demek. Kış aylarındayız, saçını iki havluyla iyice kurula sonra makineyle kurut.

520 litre, A+ buzdolabı ayda 29.57 TL elektrik harcar. Buzdolabına sıcak yemek koyma, hava deliklerini kaselerle, tencerelerle kapatma, hava akışını sağlamak için daha fazla enerji harcar, bu da faturaya yansır. Buzdolabının çevresinde 10 santim boşluk bırak. Buzdolabının etrafı ne kadar rahat olursa o kadar iyi.