Gazete Vatan Logo

Ek iş arayanlar yoğun fiziksel aktiviteden uzak duruyor

Çalışan adaylarının katılımıyla gerçekleştirilen “ek iş” anketinin sonuçları açıklandı. Ek iş yapmak isteyen çalışan adaylarının çoğunluğu paketleme ve e-ticaret gibi alanlarda iş aradıklarını belirtirken, ankete katılan kullanıcılardan ek iş yapmayı düşünen kadın-erkek sayısı ise eşit çıktı.

Ek iş arayanlar yoğun fiziksel aktiviteden uzak duruyor

Ankette, çalışan adaylarının en çok hangi alanlarda ve özelliklerde ek iş aradıklarıyla birlikte bekledikleri ortalama gelir seviyeleri gibi sorular soruldu. Anket sonuçlarında ek iş yapıyorum ya da yapmayı düşünüyorum diyen kadın-erkek sayısı neredeyse yarı yarıya çıkarken, çalışan adaylarının öncelikli tercihleri paketleme, e-ticaret, temizlik, kuryelik, garsonluk ve tamircilik gibi işler oldu.

Ankette yöneltilen “Hangi alanda çalışmak istersiniz?” sorusuna çalışan adaylarının yüzde 20’si paketleme, yüzde 14’ü e-ticaret, yüzde 8’i temizlik, yüzde 7’si kuryelik ve yüzde 5’i garsonluk cevabını verirken yüzde 40 civarı da ‘diğer’ meslek gruplarında çalışmak istediklerini belirtti. Kullanıcıların yüzde 52’si ek iş yaptığını veya yapmayı düşündüğünü belirtirken, ek iş ücreti konusunda bireylerin beklentisi de değişiklik gösterdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eleman.Net CEO’su Murat Günay, “Günümüzde artık tüm dünyada yaşam şartları değişim gösterdi. İnsanlar bireysel standartlarını korumak veya bir tık ileri taşımak için ek işlere başvuruyorlar. Kimisi eskiyen telefonunu yenilemek, kimisi yazın veya kışın rahat bir tatil yapabilmek, kimisi de yükselen kirasını ödeyebilmek için ek iş yapıyor. Bölgelere ve yaşam şartlarına göre de değişiyor tabii bu durumlar. Ancak ek iş yapanlar veya yapmak isteyenler yoğun fiziksel aktivite gerektiren işlerden uzak duruyorlar. Bunun için başta paketleme, e-ticaret, temizlik gibi çeşitli işleri tercih ediyorlar“ dedi.

Haberin Devamı

Ankete katılarak Ek Iş yaptığını veya yapmak istediğini belirten kullanıcıların yüzde 29’u 16-24, yüzde 41,3’ü 25-35, yüzde 21,2’si 36-45, yüzde 8,5’i de 56-65 yaş aralığında yer aldı. Cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, ek iş yapmayı düşünenlerin yüzde 50,07’si erkek, yüzde 49,92’si de kadın oldu. Anket sonuçlarında en çok hangi meslek dalında işverenlerin arayışta olduğu bilgisi de paylaşıldı. Listenin ilk sırasında yüzde 5,41 ile temizlik elemanı ilk sırada yer alırken, yüzde 2,47 ile garson ikinci sırada ve yüzde 1,37 ile kurye üçüncü sırada yer aldı. Listenin devamında 0,75 ile paketleme elemanı ve yüzde 0,07 ile tamirci yer aldı.

Haberin Devamı