Gazete Vatan Logo

Egzoz muayenesi kaç yılda bir yapılır? Egzoz muayene ücretleri ne kadar? Egzoz muayenesi yaptırmayan ne kadar ceza öder?

Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Yapmazsanız cezası var! Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar trafikte tespit ediliyor. Emisyon ölçümü yaptırmayana 2 bin 815 TL ceza kesiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 81 ilde hayata geçirdiği Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) ile çevreyi kirleten araçları plaka okuma sistemiyle trafikte tespit edip, denetimlerin tek tek araç durdurarak belge kontrolü yapılması yoluyla yapılmasını sağlıyor. Peki, Egzoz muayenesi kaç yılda bir yapılır? Egzoz muayene ücretleri ne kadar? Egzoz muayenesi yaptırmayan ne kadar ceza öder? Egzoz muayenesi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Egzoz muayenesi kaç yılda bir yapılır? Egzoz muayene ücretleri ne kadar? Egzoz muayenesi yaptırmayan ne kadar ceza öder?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uyardı! Araçların egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayana 2 bin 815 TL ceza kesiliyor. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) kapsamında başlatılan uygulamada egzoz muayenesi yapılmayan araçlar anında plaka okuma sistemiyle trafikte tespit ediliyor. Hava kirliliğine karşı başlatılan EGEDES projesiyle 81 ilde egzoz nedeniyle çevreyi kirleten araçları tespit edilecek. Peki, Egzoz muayenesi kaç yılda bir yapılır? Egzoz muayene ücretleri ne kadar? Egzoz muayenesi yaptırmayan ne kadar ceza öder? Egzoz muayenesi nasıl yapılır?  İşte detaylar…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılından itibaren egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan 1 milyondan fazla araç bulunuyor. 2021 yılı egzoz denetim istatistiklerine göre sadece 1.049 araç denetlendi ve 193’üne idari yaptırım uygulandı. Bakanlık, araçların egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri 2018 yılından itibaren Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile elektronik ortamda yürütüyor. EGEDES projesiyle 81 ilde egzoz nedeniyle çevreyi kirleten araçları, sadece birkaç saniyede tespit edebiliyor. Ölçüm yaptırılan araçlara ait tüm veriler veri tabanında kayıt altına alınıyor. Proje kapsamında ASELSAN A.Ş. tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi. Söz konusu cihazlar, il müdürlüğü denetim araçlarına monte edilerek, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte otomatik olarak akışı aksatmadan tespit ediyor. Buna göre, yol kenarında ve seyir halindeyken cihazla yoldan geçen araçların plakaları okunabiliyor, internet üzerinden egzoz sistemine bağlanarak ölçüm yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulanıpve birkaç saniyede araç görüntüsüyle beraber rapor oluşturuluyor.

Haberin Devamı

EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRMAYAN NE KADAR CEZA ÖDER?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım uyguluyor. 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası ise 2 bin 815 TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı

EGZOZ MUAYENESİ KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

Motorlu taşıt sahipleri, sahip oldukları aracın egzoz gazı emisyon ölçümlerini belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarının TS 13231 Standardında belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.

Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.

EGZOZ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?

Egzoz muayene ücreti her araç için aynıdır. Egzoz muayene ücreti yıldan yıla değişir. Bu bağlamda her araç için egzoz emisyon ölçümü fiyatı 2021 yılında 90 TL iken bu oran 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla 110 TL olarak açıklanmıştı.

EGZOZ MUAYENESİ NEREDE YAPILIR?

Egzoz emisyon ölçümü araç muayenesinde olduğu gibi TÜVTÜRK üzerinden yapılır. Muayene için TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden randevu alınması gerekir.

Haberin Devamı

EGZOZ MUAYENESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapılacak aracın Tescil Belgesi, T.C Kimlik no'sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda bulundurmanız gerekiyor.