Dünyada gıda fiyatları geriliyor
.
FAO’nun hazırladığı küresel gıda fiyatları endeksi, 206 puana gerileyerek Mayıs’a göre yüzde 1.8 düşüş kaydetti. Endeks bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık 6 puan, yani yüzde 2.8 geriledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) dünya genelinde gıda fiyatlarının Haziran ayında hububat ve bitkisel yağ fiyatları öncülüğünde art arda üçüncü defa gerilediğini açıkladı.
FAO tarafından hazırlanan küresel gıda fiyatları endeksi, 206 puana gerileyerek Mayıs’a göre yüzde 1.8 düşüş kaydetti. Endeks bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık 6 puan, yani yüzde 2.8 geriledi. FAO’nun hububat fiyat endeksi ise Haziran’da 10.9 puan düşüşle ortalama 196.2 değerini alarak yüzde 5.2 geriledi.
Buğday ve mısır öncü
Hububat fiyatlarındaki düşüşe yaklaşık yüzde 7 gerileyen buğday ve mısır öncülük ederken, bu iki ürünün fiyatlarındaki düşüşte dünya rekolte beklentilerinin iyileşmesi ve Ukrayna’daki çatışmaların buğday arzını etkileyeceği endişesinin hafiflemesi etkili oldu. FAO bu yıl için dünya hububat üretimi tahminini de mısırda rekolte görünümünün iyileşmesine paralel olarak 21.5 milyon ton artırarak 2.478 milyar tona yükseltti.






