Gazete Vatan Logo

Dolar ile ilgili çarpıcı analiz! "Bu durumda yükselir"

Dolar endeksi Fed'in son açıklamalarının faiz oranlarını artırmayı bitirdiği ve gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceği yönündeki görüşleri güçlendirmesiyle üç aydan uzun bir sürenin en düşük seviyelerinde seyrediyor. Ancak JPMorgan, gerileyen doların ABD seçimlerine bağlı olarak yükselebileceğini öngördü.

Dolar ile ilgili çarpıcı analiz! "Bu durumda yükselir"

Dolar endeksi 102,6 civarında seyrediyor. Endeksin üst üste dördüncü seansta da gerilemesiyle ABD para birimi, ilk 10 para birimi arasında en geride yer alıyor.

Ancak JPMorgan'a göre dolar, Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında geçmesi muhtemel ve ticaret savaşı ihtimalini artıracak bir ABD seçim yarışından kazançlı çıkmaya hazırlanıyor. Aralarında Meera Chandan ve Patrick Locke'un da bulunduğu JPMorgan döviz stratejistleri, 27 Kasım tarihli bir notta, yatırımcıların, korumacı Trump'ın Cumhuriyetçi adaylar arasında sahip olduğu üstünlük göz önüne alındığında, potansiyel ticaret tarifelerinin para birimleri üzerindeki etkisine odaklanmaları gerektiğini yazdı.

ÇİN İLE TİCARET SAVAŞI ÖNGÖRÜSÜ

Seçimlere bir yıla yakın bir süre kala JPMorgan, "mevcut anketler devam ederse" Biden-Trump eşleşmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor. Stratejistler ayrıca Biden döneminde, selefi Trump'tan miras kalan tarifelerin "büyük ölçüde yerinde kaldığına" dikkat çekiyor.

Stratejistler, "Yenilenen tarife riski dolar açısından pozitif olacak. Çin Yuanı'na odaklanma devam edecek olsa da, diğer dövizlere daha doğrudan genişleme alanı var." dedi. JPMorgan'a göre, ABD'nin Çin'in ötesinde Avrupa, Meksika ve daha geniş Asya gibi ülkelere ve ticaret bloklarına yönelik ekonomik tarifelerinin gelecekteki herhangi bir genişlemesi, doların gücü üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak.

Haberin Devamı

"YÜZDE 4-6 ORANINDA GÜÇLENİR"

Stratejistlere göre yüzde 10'luk evrensel bir gümrük vergisi, genişleyen ticaret savaşının konjonktür yanlısı, büyümeye duyarlı para birimleri üzerinde baskı oluşturması nedeniyle doların ticaret ağırlıklı değerini yüzde 4 ila yüzde 6 oranında artırabilir. Stratejistler, ayrıca seçim ilerledikçe maliye politikasının döviz piyasaları üzerinde daha az etkiye sahip olacağını belirtti. Potansiyel mali değişiklikler 2016 ve 2020 seçimleri sırasında döviz riski için kilit öneme sahipken, "maliye politikasının ABD büyümesini benzerlerinden ayırarak doları artırmak için aynı kapsama sahip olduğu artık daha az açık."

Haberin Devamı

FED AÇIKLAMALARI SONRASI GERİLEDİ

Dolar genel olarak zayıfladı, piyasalar faiz oranlarını artırmayı bitirdiği ve gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceği yönündeki görüşleri güçlendirdi. Fed Guvernörü Christopher Waller, mevcut parasal düzenlemelerin yeterince kısıtlayıcı olduğunu söyledi ve önümüzdeki aylarda olası bir faiz indiriminin işaretini verdi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de enflasyonda önemli ilerleme kaydedildiğini belirtirken, Fed Guvernörü Michelle Bowman, gelişen dinamiklerin enflasyonu yüksek tutması nedeniyle muhtemelen daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulacağını söyledi. Piyasalar artık Fed'in Mart 2024 gibi erken bir tarihte genişlemeye başlayabileceği ihtimalini yüzde 40 olarak görüyor.