Gazete Vatan Logo

Dolar, altın... Almalı mı, satmalı mı?

Yazarımız Ali Ağaoğlu, 2014'ün olası senaryolarını değerlendirdi

Dolar 2,20'ye dayandı, Euro 3 lirayı zorluyor... Faizler tavanda, indeks her geçen dakika kan kaybediyor.

Peki bu 'yükseliş' ne zamana kadar devam eder; 2014'te kırılma noktaları neler olur? Bu saatten sonra olası bir 'balkon konuşması' tansiyonu düşürür mü; yerel seçimler ekonominin seyrini nasıl değiştirir?



Yazarımız Ali Ağaoğlu, ekonominin ve piyasaların seyrini gazetevatan.com için masaya yatırdı, olası 'senaryo'ları değerlendirdi:

3 TEMEL PROBLEM

"Burada 3 temel problem var. FED’in daraltmaya gitmesi, bütün gelişmiş ülkeleri etkiledi. Bu, meselenin küresel boyutu… İkinci sebep Merkez Bankası’nın krizin başından beri, yani Ağustos’tan beri anlaşılmaz faiz politikaları…"

FAİZ POLİTİKASINDAKİ HATALAR…

"Hükümetin faiz konusundaki ‘hassasiyet’i, bankanın politikalarının da netleşmemesine sebep oluyor. Şu an piyasada 5 değişik faiz türü var. Ne yatırım yapılabilir, ne de politika yürütülebilir bu çeşitlilikte… Ayrıca banka bono piyasasını tamamen es geçti, üvey evlat muamelesi yaptı. Piyasa bunu ya anlamıyor, ya da anlamazlığa geliyor."



GEZİ VE 17 ARALIK SADECE PATLAMAYDI

"Elbette üçüncü sorun, politikada yaşananlar. Ben bunların yerel seçimlerden önce olacağını tahmin ediyordum ama çok öne çekildi. Şunu unutmamak lazım, ekonomideki bu sorunlar 17 Aralık’ın ya da Gezi’nin sonuçları değildir; bu süreç 1-2 yıldır devam etmektedir. Bu iki olay, sadece patlama noktalarıdır. Gezi’den çok Gezi’ye verilen politik tepkilerin, yolsuzluktan çok hukuk düzenine güvensizliğin etkisi vardır."

BARIŞ SÜRECİ HIZLANIRSA EKONOMİ KURTULABİLİR

"Daha gidilecek yol olduğunu düşünüyorum. Ocak-Şubat Türkiye için zor geçecek. Şu anda kısa vadede ekonominin düzelmesi imkansız gibi… Bütün silahların çekildiği böyle bir ortamda artık yeni bir ‘balkon konuşması’nın bile ekonomiyi hafifletmesi imkansız gibi… Ancak hızlı hazırlanacak bir anayasa ve barış sürecinin hızlanması kurtulmayı sağlayabilir..."

ERKEN SEÇİM KADERİ DEĞİŞTİREBİLİR

"Önümüzdeki süreçte, çok yakın gelecekte kırılmalar devam edecek. Özellikle döviz piyasasında… Seçimlerden önce Euro’nun 3 lirayı geçti, dolar 2.20 sınırını da aşar. 2014’ün en büyük eşiği yerel seçimler… Yerel seçimlerden sonra gündeme gelebilecek olası bir ‘erken seçim’, 2014 ekonomisinin kaderini belirleyecek."

OCAK'IN İKİNCİ HAFTASINI BEKLEYİN

"Elinde dolar, altın, euro olanlara tavsiyem, hemen satmasınlar... Ocak'ın ikinci haftasına kadar beklesinler! Ekonomide ve politikada herhangi bir yumuşama olmazsa, daha da beklemelerini tavsiye ederim; çünkü dövizdeki artış sürecek. Aylık kazancı 2000, 2500 lira olan vatandaşa ise tavsiyem, o parayı gönüllerince harcamaları... Çünkü enflasyon yükselecek ve bir daha şimdiki gibi gönüllerince harcayamayacaklar. Şimdi dövize ve altına yatırım yapmak akıllıca bir adım değil, geçti artık! Belki borsa..."

Haberin Devamı