Gazete Vatan Logo

Doğal gaz faturaları ile ilgili son dakika gelişmesi! Fiyatlara farklı yansıyacak! Tamamen değişiyor

Doğal gaz fiyatları ile ilgili açıklama yapıldı ve sistem tamamen değişiyor. Faturalara farklı yansıyacak. Konutlara kademeli ve yerine göre fiyat belirlenmesi için çalışma başlatılmıştı; sona gelindi. Detayların yakın bir zamanda açıklanması bekleniyor. Lüks bir evde kullanılan doğalgazın fiyatı ile dezavantajlı mahalle ya da illerde kullanılan doğalgaz için gelen faturadaki tutar aynı olmayacak. Elektrik faturaları için 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren başlayacak olan kademeli tarife uygulaması getirilmiş ve evde elektriği az tüketen vatandaşların daha az fatura ödeyeceği açıklanmıştı. Buna benzer bir yapı doğal gaz fiyatları için de kurulacak.

Doğal gaz faturaları ile ilgili son dakika gelişmesi! Fiyatlara farklı yansıyacak! Tamamen değişiyor

Konutlarda kullanılan elektrik faturalarına getirilen kademeli tarife uygulamasına benzer bir yapı doğalgaz için de kurulacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki gece, BOTAŞ'ın kamuya olan vergi borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi görüşülürken, milletvekilleri, doğalgaz fiyatlarının belli bölgeler için sübvanse edilmesini gündeme getirdi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi "Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların eksi 20'ye düştüğü bu mevsimde bölgeyle ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusunu sorarak, BOTAŞ temsilcilerinden açıklama istedi. Muhalefet milletvekilleri de doğalgazda sosyal tarife uygulamasına geçilip geçilmeyeceği yönünde sorular yöneltti.

ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ

Milletvekilleri, lüks bir evde kullanılan doğalgazın fiyatı ile dezavantajlı mahalle ya da illerde kullanılan doğalgazın fiyatının aynı olmaması gerektiğini söylediler. Sorular üzerine BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yaylacı, doğalgazda sosyal tarifeye geçilmesi konusunda çalışma yaptıklarını ve son aşamaya gelindiğini söyledi. Yaylacı "Konutlara kademeli ve kullanım yerine göre fiyat belirlenmesine ilişkin çalışmamız var. Yakın bir zamanda açıklanacak" dedi.

Haberin Devamı

1 OCAK'TAN İTİBAREN UYGULANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuşmasında elektrik faturaları ile ilgili konuşmuştu.
Bakan Dönmez, "Elektrik faturalarındaki TRT ve Enerji Fonunu da kaldırarak vatandaşlarımıza yıllık yaklaşık 3 milyar liralık bir destek vermiş olacağız.1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla uygulamaya koyacağımız kademeli tarife uygulaması ile evinde elektriği az tüketen vatandaşlarımız daha az fatura ödeyeceklerdir" demişti.

ELEKTRİK FATURALARINDA TRT PAYI KALDIRILDI

Elektrik faturalarında TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifi, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun teklifi ile elektrik faturalarında bulunan yüzde 2'lik TRT payı da kaldırıldı.

ELEKTRİKTE KADEMELİ TARİFE

Kademeli elektrik tarifesi, belirli tüketim limitlerini kapsayan tüketici grupları belirlenerek tüketim oranlarına uygun farklı elektrik birim fiyatı uygulanmasıdır. Kademeli elektrik tarifesi ile daha az kWh elektrik tüketen tüketicileri daha düşük fiyattan, yüksek kWh elektrik tüketen serbest elektrik tüketicileri ise yüksek fiyattan elektrik kullanır.

Haberin Devamı