Gazete Vatan Logo

Çinli ZTE’nin ‘cep’ini Türk Atmaca üretecek

Sunny markasıyla TV’den cep telefonuna birçok üründe dünya devlerine rakip olan Atmaca Elektronik, Çinli ZTE için cep telefonu üretecek. Bu yılın ilk çeyreğinde 3.4 milyar dolar ciro yapan ZTE; AXON ve Blade serileriyle telefon pazarında iddialı.

Çinli ZTE’nin ‘cep’ini Türk Atmaca üretecek

Sunny markasıyla televizyondan cep telefonuna, küçük ev aletlerinden uydu alıcısına birçok ürünü üreten ve Türkiye’nin üçüncü büyük teknoloji üreticisi olan Atmaca Elektronik, Çinli ZTE ile önemli bir işbirliğine imza atacak. Atmaca, dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden olan ZTE’nin bazı modelleri Türkiye’de, Atmaca Elektronik’in Esenyurt’taki fabrikasında üretecek.

ZTE İstanbul Telekomünikasyon Genel Müdürü Guo Lei, ZTE Türkiye Terminal Satış Direktörü Tan Xin, ZTE Türkiye CMO’su Qin Xiaojun ile Atmaca Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca ve Atmaca Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Atmaca, 18 temmuz’da yapacakları toplantıda işbirliğinin detaylarını açıklayacaklar. ZTE, bu yılın ilk çeyreğinde 3.4 milyar dolar ciro elde etti.

700 milyon cihaz

700 milyondan fazla cihaz üretimiyle dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri olan ZTE, 1985 yılında kuruldu. 2005 yılında Türkiye’de resmi ofis açılışını yapan ZTE, İstanbul ve Ankara olmak üzere iki ana ofisinde profesyonel ekibiyle hizmet veriyor. Türkiye, ZTE genel merkezi tarafından 2015 yılı için en stratejik ülke olarak seçildi.

Haberin Devamı

Atmaca Elektronik’i 1979 yılında Hayrettin Atmaca kurdu. Hayrettin Atmaca 1979 ve 1988 yılları arasında AEG markası başta olmak üzere birçok uluslararası markanın bayiliğini yaptı ve ve 1988 yılında Ağrı’da vergi rekortmeni oldu.

1988 yılında iş hacmini geliştirmek için ticari hayatına İstanbul’da devam etme kararı aldı. 1989 yılında Sunny markasıyla Okmeydanı’nda müzik seti üretimine başladı. 1994 yılında Bayrampaşa’ya taşındı ve televizyonla uydu alıcısı üretimine de başladı. 2005 yılında Esenyurt’ta 110 bin metrekarelik alana sahip fabrikaya geçti. Atmaca’nın temellerini attığı grup bugün 1.500 kişiye istihdam sağlıyor.

Yerli mi yabancı mı?

SUNNY uzun süre yabancı bir marka olarak bilindi. Atmaca Ailesi, ihracat planı da yaptığından kolay bir isim olduğu için Sunny ismini tercih etti. Yabancıların Atmaca’yı ‘Atmaga’ veya ‘Atmata’ gibi ilginç şekillerde telaffuz etmesi Sunny adıının seçilmesinde etkili oldu. Şirket, bugün 43 ülkeye ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

160 ülkede ürünleri satılıyor

22 binden fazla başvuruyla tüm dünyada en çok patent başvurusu yapan ilk 3 şirket arasında yer alan ZTE’nin ürün ve hizmetleri 160’tan fazla ülkede 500’ü aşkın operatör tarafından tüketiciye ulaşıyor.

Geçen yıl 50’den fazla ülkede 30 milyon adetten fazla Blade serisi cep telefonu satıldı.

ZTE’nin dünyanın çeşitli bölgelerindeki 19 Ar-Ge merkezinde, 26 binden fazla Ar-Ge mühendisi bulunuyor. ZTE Türkiye’nin son kullanıcılar konusunda öncelikli hedefi, 3 yıl içerisinde sektörde söz sahibi bir konumda olmak.