Gazete Vatan Logo

11 il için 11 master plan! İşte örnek konutlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “11 ile 11 ayrı master plan çalışıyoruz. TOKİ’mizle her şehre özel konutlar inşa edeceğiz!” ifadelerini kullanarak afet konutlarının görselini paylaştı. Öte yandan Bakan Kurum, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalıcı konutlarımızı tamamlayana kadar vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz! Konteynerlerden sonra prefabrik ve tuğla evlerimiz de hazır!” ifadelerini kullandı.

11 il için 11 master plan! İşte örnek konutlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin ardından vatandaşların yarası hızlıca sarılarak en kısa sürede yeni konut ve iş yerlerinin inşalarına başlandı. Afetlerden etkilenen vatandaşların yeni konutları ve iş yerleri 1 yıldan kısa sürede teslim edilerek bu inşa süreci içerisinde vatandaşlara kira ve taşınma desteği sağlanıyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilde yaklaşık 14 milyon kişiyi doğrudan etkileyen depremlerin ardından da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte harekete geçti.

“OVALARDAN DAĞLARA DOĞRU YENİ YERLEŞİM MODELİ SÜRECİ”

Deprem bölgede hayatı biran önce normale döndürmek amacıyla hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde aralıksız yürütülüyor. Bakan Murat Kurum, ovalardan dağlara doğru yerleşimi önceleyen bir amaçla yeni yerleşim alanları tespit etmek için depremden etkilenen bölgelere havadan ve karadan incelemelerde bulundu.

Afetzedeler için “asrın felaketi”nde ovalardan dağlara yerleşim modelinin belirlenmesinde yapılan koordinasyon toplantılarında öncelikle 11 ilde yerel yöneticiler ve STK’larla bir araya gelinerek yeni şehirlerin kültürel, demografik, sosyolojik, coğrafi hassasiyetleri dikkate alındı.

Haberin Devamı

Ardından MTA ile Türkiye Diri Fay Hattı raporu incelendi, fay hatlarına uzak yerleşimler belirlendi ve bilim insanlarıyla toplantı gerçekleştirilerek fay hatları ve zemin sıvılaşmasına göre yeni yerleşim yerleri istişare edildi. Sahada zemin etüt çalışmaları belirlenen yerlerin konut yapımına uygunluğu için zemin etüt, jeolojik etüt ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Bu çalışmalarda yer altı su seviyesi düşük, sağlam zemin tespitleri yapılıyor. Süreçte, tüm kesimlerle yapılan görüşmeler sonrası şehrin ihtiyaçlarını kapsayan master planlar hazırlanmaya başlandı.

“ŞEHİRLER VE KÖYLERDE 272 BİN KONUT YÖRESEL MİMARİYE UYGUN YAPILACAK”

Depremde hasar gören şehirlerin yeniden ihyası ve inşası için Şubat 2023’ün sonuna kadar 14 bin 500 konutun ihalesinin tamamlanıp inşaatlara başlanması hedefleniyor. Bu kapsamda bugün Gaziantep’te depremden ağır hasar alan Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle ilk etapta 855 konut için ilk kazma vuruldu.

Haberin Devamı

Merkezlerdeki yoğunluğu azaltmak için öncelikle şehirlerin çeperlerinde belirlenen rezerv alanlarında konutlar yapılacak.

Mart ve Nisan 2023 sonuna kadar şehirlerin rezerv alanlarında, 199 bin 739 konutun sözleşme süreçleriyle birlikte yapımlarına başlanacak. Hatay'da 40 bin 426, Kilis'te 250, Gaziantep'te 18 bin 544, Şanlıurfa'da 3 bin, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adıyaman'da 25 bin 882, Malatya’da 44 bin 770, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Osmaniye’de 9 bin 550 ve Adana’da 2 bin 200 olmak üzere 199 bin 739 konut şehrin rezerv alanlarında inşa edilecek.

Köyleri yeniden ayağa kaldırarak yaşamı normal hale getirecek 73 bin 972 köy evinin çelik konstrüksiyon ve betonarme olacak şekliyle projeleri hazırladı. Hatay'da 15 bin 59, Kilis'te 1002, Gaziantep'te 9 bin 539, Şanlıurfa'da 2 bin 81, Diyarbakır'da 2 bin 927, Elazığ'da 386, Adıyaman'da 9 bin 896, Kahramanmaraş'ta 13 bin 16, Malatya'da 17 bin 990, Osmaniye'de 1.378, Adana'da 701 olmak üzere 73 bin 972 köy konutu yapılacak.

Haberin Devamı

 “AFET KONUTLARI YATAY VE YÖRESEL MİMARİYE UYGUN YAPILACAK”

Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla kat planlarını, cephe düzenlemeleri hazırlanırken, en sağlam en kaliteli zeminlere yeni konutları inşa etmek için bilim insanlarıyla çalışmalar yürütülüyor.

Deprem bölgesinde yapılacak afet konutları şehrin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanacak.Binalar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde yatay ve yöresel mimariye uygun inşa edilecek. Şehirlerin kültürel yapısı, sosyolojisini, demografik yapısı ve şehrin ihtiyaçlarına göre yapılacak konutlar 105 metrekare brüt, 85 metrekare net 3+1 dairelerden oluşacak. Köy konutları ise 120 metrekare brüt 93 metrekarede neti olan 3+1 dairelerden oluşacak. Yeni yapılacak konutlarda ise dükkanlar ise bina altlarında yer almayacak.

Haberin Devamı

73 BİN 972 KÖY EVİ YAPILACAK

Bakan Kurum "Deprem bölgemizi ihya ve inşa sürecinde 73 bin 972 köy evi yapacağız. Güvenli, sağlıklı, yöreye uygun evlerimizi ahırı, bahçesi, özgün mimarisi ile inşa edeceğiz!" dedi.

6 AY SONRA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

Bakan Kurum, afet bölgesinde kurulacak olan yeni şehirlerin fay hattından uzak bölgede yapılacağını, konutların 6 ay sonra etap etap hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

SIVILAŞMADAN KAYNAKLI YIKIMLAR

Biz denize de havalimanı yaptık. Orada o zemine göre tedbirler almak zorundasınız. Bayraklı'daki zeminde de sıvılaşmadan kaynaklı yıkım gerçekleşti. Bu tedbirleri aldıktan sonra yapılamaz diye bir şey yok.

KONUTLARI 500 METRE UZAĞA İNŞA EDECEĞİZ

Yeni yerleşim yerlerimiz için bilim insanlarına fay hattına ne kadar mesafede bina yapmamız gerektiğini sordum. Dünya literatürünün 15 metre olduğunu söylüyorlar. Biz 500 metreden aşağı yanaşmayalım dedik ve çok iyi yaparsınız, dediler. Deprem bölgesinde belirlediğimiz 3 aşamalı bir şehirleşme modelimiz olacak. Güvenli sağlam alanlarda çalışmalarımızı yapıyoruz. TOKİ eliyle vatandaşın geçici barınma ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bunlarla birlikte eş zamanlı olarak şehrin çeperinde şehre yakın, şehrin yapısına uygun belirlediğimiz rezerv yerlerinde çalışmalara başlayacağız.

KİRACILARA 3 BİN LİRA KİRA YARDIMI

Etap etap bu sayıları arttıracağız. Köydeki vatandaşlarımız için de kalıcı konut çalışmalarımızı yürütüyoruz. Depremden 16 gün sonda bu devlet vatandaşı için kalıcı konutlarının sözleşmelerini imzalamış olacak. Vatandaşlarımıza bu süreçte taşınma yardımı, ev sahibi olanlara 5 bin lira kira yardımı, kiracılara 3 bin lira kira yardımı vereceğiz. Yine evi teslim edilene kadar o vatandaşlarımız kira yardımını alacak.

"TUĞLA EVLERİMİZ DE HAZIR"

Bakan Murat Kurum, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yığma tuğla ile inşa edilen 1.280 adet geçici yaşam alanı ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Bakan Kurum, “Kalıcı konutlarımızı tamamlayana kadar vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz! Konteynerlerden sonra prefabrik ve tuğla evlerimiz de hazır!” ifadelerini kullandığı açıklamasında çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığa bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdür Yardımcısı Alim Kaplaner’de geçici yaşam alanıyla ilgili bilgi verdi. Kaplaner, “Geçici yaşam alanlarımızda minimal ölçülerde bir ailenin kullanabileceği tüm ihtiyaçlar olacak. Sıcak bir ortamda yaşayacaklar. Sıcak suları akacak, tuvaleti, banyosu, mutfağı, salonu ve yatak odası var. En kısa sürede hazırlayıp teslim etmeyi planlıyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.