Gazete Vatan Logo

Çeliğe karşı üzüm

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini AB, Kanada ve Meksika’ya da uygulama kararı gerilim yarattı. AB DTÖ’ye gitmeye hazırlanırken Kanada, Amerikan çelik ve alüminyumuna, Meksika da ABD’den ithal edilen üzüm, elma ve domuz etine ek vergi getiriyor

Çeliğe karşı üzüm

ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika’ya da uygulayacağını açıklaması, Atlantik’in her 2 yakasında büyük tepki yarattı. AB durumu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşımaya hazırlanırken Kanada, ABD’nin vergilerine karşılık Amerikan çelik ve alüminyumuna ek vergi getirdiklerini açıkladı.

Meksika Hükümeti ABD’nin gümrük vergisi uygulamasına tepki olarak ABD’den ithal edilen elma, üzüm, yabanmersini, domuz eti gibi çeşitli gıda ürünlerine ve bazı çelik ürünlerine ek gümrük vergileri getirileceği bildirildi.

DTÖ’ya taşınıyor

ABD’nin, ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulanacaklar arasına müttefiki AB’yi de ekleme kararı, taraflar arasında görüş farklılıklarını artırırken, ticaret savaşlarının yaşanması ihtimalini de ortaya çıkarıyor.

AB, bu karara dahil edilmesi halinde son derece sert karşılık vereceği uyarısında bulunma ve söz konusu gümrük vergilerinden daimi muafiyet talep etmesine karşın ABD Başkanı Donald Trump’ın fikrini değiştirmede başarılı olamadı. Bu noktada AB, söz konusu gümrük vergileri karşısında mütekabiliyet gereği ABD’nin birçok ürününe misilleme yapmaya, ayrıca sorunu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşımaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ABD’nin tek taraflı olarak aldığı ilave gümrük vergileri kararının adil olmadığını ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla çatıştığını belirten AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da, “Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor” dedi.

İşte dünyadan tepkiler:

Herkese zarar verecek

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: ABD’nin ek vergi uygulaması uluslararası hukuka aykırı.

- Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas: AB karşı tedbirlerle en uygun şekilde cevap vermeye hazır.

- İsveç AB ve Ticaret Bakanı Ann Lind: İsveç ABD’ye yılda 4 milyar dolar çelik ihracat ediyor. ABD’nin aldığı en kötü karar.

- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin: Şu anda ABD’nin kendi ayağına sıkmasını izliyoruz.

Haberin Devamı

- Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani: AB, vatandaşlarının çıkarlarını elinden gelen her türlü imkanla korumaya hazır. Ek vergiler, Atlantik’in her iki yakasında işçilere, sektöre ve tüketicilere ciddi zarar verecek.