Gazete Vatan Logo

Çalışma Bakanı Prof.Dr. Işıkhan EYT açıklaması! Maaşlar bağlanacak

Çalışma Bakanı Prof.Dr. Vedat Işıkhan gazetecilerle bir araya geldi. Işıkhan EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, maaşı henüz bağlanmayan EYT'lilerin maaşlarının yıl sonuna kadar bağlanacağını ifade etti.

Çalışma Bakanı Prof.Dr. Işıkhan EYT açıklaması! Maaşlar bağlanacak

Çalışma Bakanı Prof.Dr. Vedat Işıkhan gazetecilerle bir araya geldi. Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi Işıkhan ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi köşesine taşıyarak detayları aktardı.

Selvi'nin ilgili yazısı şu şekilde: 

Vedat Işıkhan bakan olmadan önce de akademisyen kimliği ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyesi olarak çalışma hayatıyla ilgili düzenlemelere katkı yapan isimlerdendi. O nedenle sürecin içinden geliyor. Ayrıca bilgisi ve kucaklayıcı tarzıyla da çalışma hayatına pozitif yönde katkı yapıyor.

EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ

Vedat Işıkhan’la haliyle çalışma hayatının sorunlarını konuştuk. Tabii ki ilk sırada emeklilere zam konusu vardı. Her zaman gündeme getiriyorum. Emeklilere yapılan zam yetersiz kaldı. Emekliler bu ülkede istikrarın adreslerinden biri. Türkiye’nin geçmişte yaşadığı zorlukları bildikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı hizmetleri en iyi onlar takdir ediyor. Ama temmuz zammıyla birlikte gönül bağlarında bir kopma yaşandı. O nedenle emeklileri sayıdan ve rakamdan ibaret görmemek lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözüyle ise yeniden umutlandılar. “Erdoğan söz verdiyse yapar” diyorlar.

Haberin Devamı

BAKAN IŞIKHAN’IN AÇIKLAMASI

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan da aynı kanaatte. “Emeklilere yönelik olarak Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat doğrultusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu konuda çalışma tamamlandığında Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. AK Parti hükümetleri olarak iktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz. Emeklilerimiz bizim için çok önemlidir. Zira yıllarca ülkemizin üretimine, çalışma hayatına katkı sağlamışlardır. Bu bakımdan emeklilerimiz için düzenlemeler yapmak hükümetimizin temel politikalarından biridir” dedi.

ÇALIŞMA HAFTAYA BAŞLIYOR

Emeklilerle ilgili olarak bakanlık bürokratları zaten çalışıyorlardı. Edindiğim bilgiye göre önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında bakanlar düzeyinde ele alınacak. 1 Ekim’de Meclis açılacak. Çalışma Kabine’de görüşüldükten sonra Meclis’e sunulacak.

Haberin Devamı

Daha önce emeklilere zam konusunda üç alternatife göre hazırlık yapıldığını yazmıştım. “Seyyanen, en düşük aylığın yükseltilmesi ve oransal bir artış” yapılması yönündeydi. Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yapılacak çalışmada bu olgunlaştırılacak. Kabine toplantısında ise son şekli verilip Meclis’e gönderilecek. Kulağıma daha çok seyyanen zam geliyor.

NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK

Peki zam gelirse ne zaman uygulanacak? 2024 yılı ocak ayına mı kalacak yoksa yeni yıl beklenmeden emeklilerin cebine girecek mi? Bunun için de Meclis’ten geçecek yasal düzenlemedeki tarih geçerli olacak. İzlenimim emekli zammının yeni yıla bırakılmadan emeklilere yansıtılacağı yönünde.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ

Memur ve memur emeklileriyle ilgili olarak toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen bir oran var. 2024 yılında enflasyon farkı artı ilk 6 ayda yüzde 10 zam alacaklar. Yüzde 10 düşük bir oran ama enflasyon farkıyla birlikte maaşlarının yüzde 50 oranında artması bekleniyor. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin liraya yükselecek.

Haberin Devamı

Oransal olarak iyi bir artış ama asıl çözüm enflasyonun düşürülmesinden geçiyor. Siz ne kadar yüksek bir zam verirseniz verin, enflasyon alıp götürüyor. Ama enflasyona karşı çalışanın bir koruma kalkanının olması da yararlı. En azından çalışanı enflasyona karşı koruyor.

BAĞ-KUR’LULARIN PRİMLERİ

Zaman zaman TV programlarında da gündeme getiriyorum. Bağ-Kur’luların prim sıkıntısı var. Bu durum özellikle de küçük esnafı zorluyor. SSK’lılar için 7 bin 200 gün prim ödemek yeterli sayılırken Bağ-Kurlular 9 bin gün prim ödemek zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda söz vermişti. Çalışma Bakanı Işıkhan, “Bağ-Kur’luların prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi konusu özellikle küçük esnaf kapsamında bulunan yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lumuzu kapsıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” dedi.

EYT’LİLERDE SON DURUM

ÇALIŞMA Bakanı ile bir araya gelinir de EYT’liler unutulur mu? Unutmadık tabii ki. EYT’lilerden başvurduğu halde hâlâ emekli olamayanlar var. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, emekliliğe hak ettiğine dair bildirim alanların hiçbir hakkının kaybolmayacağını söyledi. Birikmeler İstanbul, Ankara ve İzmir’de kalmış.O da iş yoğunluğundan. Vedat Işıkhan, biriken paraların hesaplarına geçeceğini ve yıl sonuna kalmadan EYT’lilerin tamamına maaşlarının bağlanacağını açıkladı. Çalışma Bakanı özverili çalışmalarından dolayı SGK personeline teşekkür etti. Kolay değil, 1 yılda yapılan emeklilik işlemi 1 ayda tamamlanmış.

Haberin Devamı

MAAŞLARI BAĞLANACAK

2 milyon 200 bin 115 kişi emeklilik başvurusunda bulunmuş. Mükerrerler düşülünce bu sayı 2 milyona inmiş.1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işlemi yapılmış. EYT’lilerin tamamının maaşının, en kısa sürede bağlanması bekleniyor.