Gazete Vatan Logo

Büyükanneye torun maaşı 421 lira olacak

Torun bakan büyükannelere maaş projesine doktor kriteri geldi. Çocuğa bakabilecek sağlıkta olduğu hekim raporuyla belirlenen büyükanneler, asgari ücretin % 30’u kadar maaş alabilecek.

Büyükanneye torun maaşı 421 lira olacak

Torun bakan büyükanneye bakıcı desteği kapsamında verilecek olan maaş için kriterler netleşmeye başladı. Büyükanne maaşı için doktor raporu aranacak. Mart ayında 5 bin aileyle başlayacak projede büyükannelere, asgari ücretin net yüzde 30’u gibi yani yaklaşık 421 lira seviyesinde maaş verilmesi planlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın istihdamıyla ilgili önemli bir konunun da büyükanne projesi olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Çalışmalar son noktaya geldi. Protokolü önümüzdeki Salı veya Çarşamba imzalayacağız. Burada istiyoruz ki anne yarı zamanlı çalışarak maaşı yarıya inmesin, çocuğuyla olan hukukunu da güvenli ellerde, annesi veya kayınvalidesiyle uygun zemin varsa değerlendirsin. Şubat ayı sonuna kadar talepleri alacağız, Mart ayı itibarıyla büyükanne projesini başlatmış olacağız.”

2 şart aranıyor

Büyük annenin ekonomik koşullarının gündem dışı olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, ancak çocuğa bakma isteğinin ve bakabilecek sağlıkta olmasının önemli olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, “Sağlıklı, bir çocuğa bakma dinamizmi varsa hekim raporu ve değerlendirmelerden sonra o desteği vereceğiz”dedi. Bakan ayrıca, maaşı 2 asgari ücreti geçmeyen anneleri değerlendireceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, büyük annelerin alacağı ücretle ilgili olarak, “Asgari ücretin net yüzde 30’u gibi düşünüyoruz. Pilot uygulamada analizler ne kadar sağlıklı olursa kalıcı projeye o kadar doğru dönüşür” dedi.

Taşeronda çözüm Mayıs sonrası

Müezzinoğlu, taşeron konusunu “Kamu Çalışanı Reformu” çerçevesinde bütüncül biçimde çözme gayretinde olduklarını, konuyu özellikle referandum sürecinde tartışmayı doğru bulmadığını, reel bir zamanda sağlıklı bir çözümü Nisan ve Mayıs’tan sonra değerlendireceklerini bildirdi.

Promosyon takvimi açıklanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilere ödenecek banka promosyonunu Başbakan tarafından geçen yıl sonunda deklare edildiğini anımsatarak, “Özellikle özel bankalarla ve kamu bankalarıyla yaptığımız görüşmeleri son şekline getirdik. Salı veya çarşamba günü onlarla protokolü imzalayıp kamuoyuna takvimi açıklamış oluruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 milyonluk istihdam için 10 milyar liralık bütçe

Yüzde 11.8’lere gelen işsizlik oranına da değinen Müezzinoğlu, her yıl 1 milyonluk istihdam artışı sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Müezzinoğlu, işsizliği azaltmak için asgari ücret desteği, sektör bazlı destek, toplum yararına proje gibi uygulamalar gerçekleştirildiğinin altını çizerek, “Burada hedefimiz 1 milyon istihdama destek vermek ve 10 milyar liralık bir bütçe ile bu desteği karşılayabilmek” diye konuştu.

Müezzinoğlu, yüzde 5’lerin üzerinde ekonomik büyümeyle ancak işsizlik oranlarının hedeflenen yüzde 7’lerin altına inebileceğine dikkat çekerek, “Yoksa yüzde 3’lerde olduğu zaman bizim işsizlik oranlarımızı düşürebilme şansımız çok fazla olmaz” dedi.