Gazete Vatan Logo

Bütçe görüşmelerinde kriz esprisi

Vekillere yarım simit az geldi Ekren dürüm-ayran getirtti

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bürokrat ve milletvekilleriyle 12 saate yakın bir süre 2009 bütçesini görüştü. Akşam yemeği için ara vermeyen komisyon üyelerine “yarım simit-peynir” dağıtıldı. Komisyon üyelerinin “Kriz burayı da vurdu” eleştirisi üzerine Ekren, dürüm-ayran getirterek yemek sorununu çözdü.

BÜTÇE görüşmeleri küresel kriz tartışmaları gölgesinde sürüyor. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı görüşmelerde komedi dizilerini aratmayacak sahneler yaşanıyor. Perşembe günü Hazine, DPT, BDDK, SPK, TMSF ve diğer kurumların bütçe görüşmeleri ilginç espri ve tartışmalara sahne oldu. Görüşmelerin akşam saatlerine kadar sürmesi üzerine Komisyon, akşam yemeği için ara vermeme kararı aldı. Ancak milletvekilleri acıkınca, katılanlara “yarım simit-peynir” dağıtıldı. Vekiller yarım simitle doymayınca, birer simit daha dağıtıldı. Vekiller, “Kriz burayı da vurdu. Eskiden kebap gelirdi, şimdi simit-peynire talim ediyoruz” esprileri yapınca Ekren dürüm-ayran getirtti.

“Başkan’ın yüzü öyle...”

CHP’li Akif Hamzaçebi’nin SPK’ya ilişkin keskin eleştiriler yaptığı sırada, SPK Başkanı Turan Erol’un gülümsediğini görmesiyle ortam gerildi. Hamzaçebi, Komisyon Başkanı’na dönerek, “Bu ne demek? SPK Başkanı gülüyor. Bir problem var galiba. Gülünecek bir şey varsa söyleyin, ben de güleyim” dedi.

Bu sözlerle gerginliğin artması üzerine AKP milletvekilleri duruma müdahale etti. Vekiller “Yok yok gülmüyor, onun yüzü öyle” diyerek Hamzaçebi’yi yumuşatmaya çalıştı. Bunun üzerine Hamzaçebi, “O halde tiki var diye yorumlayalım. Ben bu konunun üzerinde durmayayım” cevabını verdi.

Göreve geldiği günden bu yana yaptığı sunumlar ile konuşma metinlerini kimseye vermediği bilinen Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, aynı şeyi Meclis Komisyonu’nda da yapınca büyük sorun oldu. Komisyon üyeleri Ekren’in sunumunu kendilerine vermemesi üzerine tepki göstererek, “Burada yaptığınız sunum artık komisyonun malı olmuştur. Zaten anlattınız burda, metni niye bizden saklıyorsunuz?” deseler de Ekren ikna olmadı.

Bakanın inadı tuttu!

Saatler süren komisyon görüşmeleri boyunca bu konuyu sürekli gündeme getiren milletvekillerine karşı Ekren, her seferinde “vermeyeceğini” ifade etti. Bir ara muhalefet milletvekilleri “Bu metnin benzerini kısa süreli bir çalışmayla kendilerinin de hazırlayabileceklerini, öyle çok da önemli bir şey olmadığını” ifade ettiler. Ama Ekren’i böyle de etkilemeyi başaramadılar. Görüşmelerin sonuna gelindiği geç saatlerde CHPli Hamzaçebi, şansını bir kez daha denedi. Milletvekili, Bakan Ekren’in konuşma metnini kendilerinden esirgediğini bir kez daha vurgulayınca, Ekren bu kez oturduğu yerde omuz silkerek, “Hayır vermeyeceğim” anlamında bir hareket yaptı. Ekren’in bu hareketiyle artık tartışmaya da nokta konmuş oldu. Milletvekilleri kırıldıklarını belirttiler.

Şimşek bu kez ‘okey’ demedi

Geçen yıl bütçe görüşmelerine ilk kez katılan Bakan Şimşek, konuşmasında zorlanmış, dili sürekli İngilizceye kaçmıştı. Bu nedenle “Mr. Şimşek” espirilerine neden olan Bakan Şimşek, bu kez yaptığı konuşmayla Türkçesi bakımından iyi not aldı. Geçen yıl konuşması boyunca ekonomideki gelişmeleri Türkçe anlatmakta zorlanan Bakan’ın, sık sık İngilizce anlatımı seçmesi milletvekilleri arasında esprilere konu olmuştu. Bakan’ın bir milletvekilinin sorusuna “okey” diyerek yanıt vermesi üzerine, arka sıralardan “Immm siz nasıl diyorsunuz...” esprileri duyulmuş, bazı milletvekilleri koridorlarda Bakan Şimşek’ten “Mr. Şimşek” diye bahsetmişlerdi.

Haberin Devamı