Gazete Vatan Logo

BTK: Mahkemenin değil benim dediğim olur

Turkcell'de kafa karıştıran ortaklık

Çukurova ile Rus Alfa arasındaki anlaşmazlıkla ilgili kritik karar bugün uluslararası mahkemede görüşülürken BTK’dan “Turkcell’de her türlü hisse devri kurumumuzun onayına tabi” uyarısı geldi.

Turkcell’de Çukurova ile Rus ortak Alfa Grubu arasında şirketin yüzde 13.81 hissesinin sahipliğine ilişkin uluslararası yargının kritik kararı öncesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) “Karar ne olursa olsun son sözü ben söylerim” açıklaması geldi.

BTK, Turkcell ile aralarındaki imtiyaz sözleşmesine göre şirkette kontrol unsurunun el değiştirmesine yol açan her türlü hisse devrinin BTK’nın onayına tabi olacağı uyarısını yaptı.

BTK’dan yapılan açıklamada, “Kurumumuz ile Turkcell arasında imzalanmış olan İmtiyaz Sözleşmesi’nde de, kontrol unsurunun el değiştirmesine yol açan her nevi hisse devrinin kurumumuzun onayına tabi olduğu ifade edilmiş olup, işletmecinin sözleşmelerde yer alan yükümlülüklerinden herhangi birini yerine getirmediğinin ve verilen süre içinde bu durumu düzeltmediğinin tespiti halinde sözleşmenin fesh edileceğine ilişkin hükümler düzenlenmiştir” denildi.

Temyizi olmayacak

Turkcell’in hissedarları Çukurova Grubu ve Rus Altimo arasında şirketin yüzde 13.81 hissesinin sahipliğine ilişkin davada nihai kararı verecek olan Privy Council, dava konusundaki kararını bugün görüşecek. Privy Council’in vereceği karar temyiz edilemeyecek.

Çukurova, 2005’te o zamanki ismiyle Rus Alfa Grubu ile 3.3 milyar dolarlık finansman paketi oluştururken, paket kapsamında Alfa dolaylı olarak yüzde 13.22’lik Turkcell hissesini 1.6 milyar dolara almıştı. Alfa ayrıca yüzde 13.8’lik Turkcell hissesi üzerine de Çukurova’ya 1.7 milyar dolarlık kredi karşılığında rehin koymuştu. Çukurova bu paket kapsamında 350 milyon dolarlık borç geri ödedikten sonra, Altimo kalan 1.35 milyar doların geri ödenmesinde Çukurova’nın birden fazla defa temerrüde düştüğünü iddia ederek, tarafların arasındaki sözleşme uyarınca yetkili yer mahkemesi olan British Virgin Adaları’nda davalar açmıştı. Dava temyiz süreci sonrası, nihai kararı verecek olan Privy Council’e taşınmıştı.

Haberin Devamı