Gazete Vatan Logo

Borsada yön yukarı mı aşağı mı? Borsa İstanbul ile ilgili çarpıcı analiz geldi

Borsa İstanbul ile ilgili dikkat çeken açıklama geldi. BIST 100 güne yüzde 1,23 yükselişle başladı. Öte yandan Borsa İstanbul ile ilgili uzmanlardan çarpıcı tahmin geldi. Öte yandan dün iki kez devre kesen Borsa İstanbul'da bugün hareketlilik nasıl olacak? İşte Borsa İstanbul ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Borsada yön yukarı mı aşağı mı? Borsa İstanbul ile ilgili çarpıcı analiz geldi

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gelecek faiz kararlarına odaklandı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi güne yüzde 1,23 oranında 91,53 puan artışla 7.516,50 seviyesinden başladı.

TCMB, piyasaların merakla beklediği faiz kararını her zamanki gibi saat 14:00'te açıklayacak. TCMB, önceki toplantısında haftalık gösterge repo faizinde 500 baz puan artışa gitti. Böylece Hafize Gaye Erkan'ın başkan olmasının ardından yapılan dört toplantıda toplam 2150 baz puan faiz artışına gidilmiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da faiz kararını saat 15:15'te duyuracak. ECB, son toplantısında politika faizlerini bir kez daha artırarak enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmekte kararlı olduğu mesajını vermişti. Piyasalarda bu kez beklenti faizde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde.

İnfo Yatırım günlük bülteninde şu değerlendirmeler yapıldı: "TCMB Faiz Kararı bugün açıklanacak. Beklentimiz politika faizinin 250 baz puan artışla %32,50'ye çıkacağı yönünde. Piyasa beklentisi ise 500 baz puan. 500 baz puanlık bir artırımı enflasyon gelişmelerinden kaynaklı olarak da sürpriz olmayacaktır. TCMB tarafından atılan adımlarla KKM'den çıkışların hızlandığı bir dönemde TL mevduatlara da geçişler artıyor. Özellikle KKM faizinin politika faizinin altında verilebilme imkanının gelmesi jeopolitik gerginliklerin de eşliğinde risksiz getiri olarak %40'lara kadar dayanan (tasarruf sahibi bazında) mevduatları cazip kılıyor. Hem bankaları rahatlatmak hem de enflasyonun kontrol altına alınabilmesi açısından ortodoks hamlenin devam etmesini bekliyoruz. 2024 yılındaki OVP enflasyon beklentisinin %33 olması ile birlikte ekonomi yönetiminin 2024 için dezenflasyon sürecini de konuşması ile faiz artışlarında bir yavaşlama beklentisi söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Petrol fiyatlarının jeopolitik gerginlikler ile yükselmesi sonrasında faiz artırımları ile kontrol altına alınması beklenen enflasyonda tekrar yukarı yönlü hareket olma ihtimali yeniden fiyatlamalar arasına dahil oldu gözüküyor. Her ne kadar enflasyon endişesi olsa da Avrupa'da PMI verilerinin eşik değerin altında kalarak durağanlık sinyallerine devam etmesi ile birlikte ECB'den faiz artırımı beklemiyoruz."

Haberin Devamı

Gedik Yatırım "Küresel piyasalarda ECB’nin toplantısı beklenirken, içerinin majör başlığı TCMB’nin PPK toplantısı ve verilecek mesajlar.

Oynaklığın bir süre daha devam etmesini beklediğimiz endekste 7.420 desteği altında kapanışlar teknik görünümde bozulmaya neden olması açısından bugünkü kapanış seviyesi önemli olacaktır. 7.420-7.360 gün içi ilk güçlü destek bölgesi olup aşağı kırılması durumunda 7.250 ve 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 7.180 bölgesine doğru satış baskısı güç kazanabilir. Olası tepkilerde 7.590-7.700 seviyeleri dirençler olarak takip edilebilir." analizini yaptı.