Gazete Vatan Logo

Bir uyarı da SPK’dan

BES fonlarının yönetimlerine Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten sonra SPK’dan da uyarı geldi. Başkan Ertaş, ortalama getirinin altında kalan fonların yönetimini devredebileceklerini söyledi.

Bir uyarı da SPK’dan

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, daha önce ‘Sırtınızı devlet katkısına dayamışsınız, düşük performansla yolunuza devam edemezsiniz’ ve ‘Birçok kurum, devlet katkısını bile buharlaştırıyor. Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok. Bunun sorgulanması lazım’ diyerek peşpeşe uyardığı bireysel emeklilik sistemi yönetimi bu kez Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hedefi oldu. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, ortalama getirinin altında kalan BES fonlarının yönetimini gerekirse başka bir şirkete devretme yetkisini kullanabileceklerini bildirdi.

Ertaş, 6 milyonun üzerinde katılımcıya, 50 milyar liradan fazla birikime ulaşan bireysel emeklilik sisteminin genel uygulamasının son derece başarılı olduğunu ancak zaman zaman fonlarla ilgili şikâyetlerin olduğuna dikkat çekti. Ertaş, şöyle devam etti:

Getiriden şikayet var

“Şikâyetler, fon getirilerinin beklentilerin altında, maliyetlerin ise yüksek olması üzerine yoğunlaşmakta. Geçen yıl faizlerdeki yükseliş ve borsa endeksindeki düşüş nedeniyle tahvil bono fonları ve hisse senedi ağırlıklı fonların getirisi sınırlı kalırken, özellikle dövizli fonların getirisi piyasa getirisinin epey üzerinde idi. İlk 5 aylık verilere baktığımızda hisse ve tahvil bono getirileri piyasa getirilerinin üzerinde seyretti. Emeklilik fonları uzun vadeli fonlar olduğu için getirileri kısa dönemli kıyaslamak doğru olmamakta. Ortalama getirinin altında kalan BES fonlarının yönetiminin, başka bir şirkete devredilmesini talep etme yetkisi de Kurulumuza tanınmış durumda, ancak piyasa aktörlerinin kendi dinamikleri içinde bu aşamaya gelmeden getirilerini arttırmasını hedefliyoruz. Gerekirse yetkimizi de kullanırız.”

Haberin Devamı

Performansa dayalı ücrete geçilecek

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, fonlarda toplam giderlerin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra performansa dayalı ücret uygulamasına geçilmesinin de planlandığını açıkladı. Ertaş, şunları kaydetti: “Bu konuda Hazine Müsteşarlığı ile iş birliği içinde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca fonların, yatırım fonlarında olduğu gibi merkezi bir fon dağıtım platformunda işlem görmesini ve böylece katılımcıların talep ettiği tüm fonlara ulaşabilmesini sağlayacak bir projemiz de bulunmakta. Böylece sektörde rekabetin artmasını, maliyetlerin düşürülmesini ve getirilerin olumlu etkilenmesini hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kör havuz’ silbaştan değerlendirilecek

Ertaş, yurt dışında “Dark Pool” olarak tanımlanan ‘kör havuz’ ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Ertaş, Dark Pool’ların öncekilerden daha farklı olarak emir verenlerin kimliğinin yanı sıra kotasyonların ve likiditenin de gösterilmediği ve farklı emir eşleşme algoritmasına sahip yapılar olduğuna işaret ederek, pek çok piyasada şeffaflıktan uzak yapıları nedeniyle son zamanlarda giderek daha fazla eleştiriye konu olduğunu hatırlattı. Ertaş, borsanın yeni yönetiminden ve TSPB’den konu üzerinde son gelişmeler de dikkate alınarak ayrıntılı bir çalışma yapılmasını tekrar istediklerini, en doğru modeli belirleyeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı