Gazete Vatan Logo

Bir jest de müteahhitten

Konutta KDV, tapu harcı ve konut kredisi faiz oranlarındaki indirimden sonra, üreticiler de fiyatlarında iskonto yapıyor. 41 firma 30 Haziran’a kadar fiyatı yüzde 20 indirecek, peşinatını da yüzde 5’e çekecek.

Bir jest de müteahhitten

Konut piyasasını canlandırmak ve ekonomide çarkları yeniden döndürmek için peşpeşe teşvikler ve indirimler gelmeye başladı. İlk adımı hükümet attı ve yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 8’e, binde 20 olan tapu harcını da binde 15’e indirdi. Bu karardan hemen sonra bankalardan faizlere yönelik adım geldi ve bankalar konut kredisi faizi 120 ayda yüzde 0.98’e indirildi.

Zam yapmama taahhüdü

Hükümetin ve bankaların sektöre yönelik desteğini gören konut üreticileri de topa girdi. KONUTDER, İNDER ve GYODER, yani sektörün 3 büyük derneği, hem peşin hem de kredili alımlarda yüzde 20 indirim kampanyasına başladı. Ayrıca peşinatı da yüzde 5’e düşürdü. Buna göre 41 firma, yaklaşık 150 projede indirime başladı. Firmaladın portföyünde 100 bin konut bulunuyor. Kampanya sınırlı sayıdaki daire için geçerli olacak. 15 Haziran’a kadar geçerli olacak kampanya kapsamında 9 milyar liralık satış hedefleniyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, hükümetin KDV ve tapu harcında indirimi ile bankalarının faiz indirimi gibi 2 önemli adıma önemli bir adımla karşılık vermek istediklerini söyledi. Elmas, “Bu amaçla bugünden, 15 Mayıs’tan başlayarak 15 Haziran’a kadar geçerli olmak üzere 30 günlük bir kampanya yapıyoruz. Gerçekten gövdemizi taşın altına koymuş oluyoruz. Kârlarımızı sıfırlıyoruz. Buradaki temel hedefimiz, aslında toplumun orta kesimini, 25 yaş üstü kesimini konut edinebilir hale getirmek tekrar...” Elmas, fiyatları artırmayacaklarının taahhüdünü de verdi.

Haberin Devamı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin de maliyet artışına rağmen uzun zamandır fiyatı artırmadıklarını belirterek, içinden geçilen bu zor süreçte kendilerinin de bankalar gibi maksimum katkı sağlamak istediğini söyledi. Yetgin, “Bu kampanyalar belki bize ipotekli finansman sistemini kurmanın zamanının geldiğini yeniden söylüyordur” ifadelerini kullandı.

Yüzde 30 indirim
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, KDV, tapu harcı ve faizdeki indirimlerle birlikte uygulanan yüzde 20 indirimin vatandaşa yüzde 30’a yakın bir indirim oluşturacağını söyledi. Durbakayım, şu bilgileri verdi: “781 bin liralık bir daireyi bu şekilde kampanya ile aldığımızda 977 bin liraya geliyor. Şayet yüzde 20 indirim olmasaydı ve faiz oranı yüzde 0.98 değil de yüzde 1.16 olsaydı bu daire, 1 milyon 317 bin lira gibi bir rakam oluyordu. Konut, tam 340 bin lira daha ucuza geliyor.”
41 firma katıldı
Kampanyaya katılan 41 şirket şöyle: “Ağaoğlu, Akkuş, Akzirve, AND, Ant Yapı, Artaş, Arven, Babacan, Baysaş, Cathay, Çalık Gayrimenkul, Çukurova Gayrimenkul, Demir İnşaat, DKY, Ege Yapı, EYG, Garanti Koza, Gedizler, Haldız, Halk GYO, Hasanoğlu İnşaat, İş GYO, Kiler GYO, Kuzu Grup, NG Kütahya Seramik, Mesa, Nef, Nuhoğlu, Obaköy, Polatyol, Sinpaş, Solid İnşaat, Sur Yapı, Tahincioğlu, Teknik Yapı, Torunlar GYO, Yiğit Group, 24 Gayrimenkul, Fer Yapı, Roya Yapı, Gürallar.”

Haberin Devamı