Gazete Vatan Logo

Belgrad’a 150 milyon euroluk Türk sitesi

İsrail, Çin ve Ortadoğulu yatırımcıların radarında olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Türk yatırımcılar ilk kez bir konut projesi hayata geçiriyor. Setup İnşaat, 150 milyon euro yatırımla Yeni Belgrad’da Skygarden projesini inşa edecek, Türkler’e de pazarlayacak.

Belgrad’a 150 milyon euroluk Türk sitesi

Türkiye’de konut sektöründeki gelişim hızla devam ederken, Türk konut üreticileri artık yurt dışında da yatırım yapmaya başladı. İstanbul’da inşa ettiği Tam Pendik projesiyle tanınan Setup İnşaat, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da şehrin ekonomi merkezi olan ve hızla gelişen bölgesi Yeni Belgrad’da ‘Skygarden’ adında bir projeye başlıyor. 150 milyon euro yatırım bedeline sahip Skygarden, Türk yatırımcıların Belgrad’da inşa edeceği ilk konut projesi olma özelliğini de taşıyor.

Geleceğin Avrupa’sı

Setup Yatırım Eş Başkanları Gökhan Tosun ve Umut Ekşi, hem Belgrad’daki yatırım potansiyeli hem de Skygarden projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Gökhan Tosun, Belgrad’daki potansiyeli görerek yatırım yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Belgrad, dağılmış olsa da halen Yugoslavya’nın başkenti olma özelliğini sürdürüyor. İsrail’den, Ortadoğu’dan yatırım çeken bir şehir. Serbest ticaret anlaşmaları var ve İstanbul’a karayolu ile yaklaşık 800 kilometre. Bizim için İzmir’de yatırım yapmak kadar kolay” dedi. Belgrad’ın Financial Times tarafından ‘geleceğin şehri’ olarak nitelendirildiğini hatırlatan Umut Ekşi de “Belgrad, geleceğin gözde Avrupa Birliği şehirlerinden ve şu anda bakir bir bölge. Ülkedeki gelişim Türkiye’nin 90’lı yıllardaki sıçrama dönemine benziyor” diye konuştu. Ekşi, yatırımı Belgrad’a yaparken inşaat malzemelerinin çoğunu Türkiye’den temin edeceklerini de ifade ederek, “Bu proje ile ülkemizin hem ihracatına hem istihdamına katkı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ferre imzalı blok

Skygarden’I hasılat paylaşımı hayata geçireceklerini belirten Umut Ekşi, “Bu projeyle İsrail ve Çinliler de ilgileniyordu ancak hızlı karar verdiğimiz için biz aldık” dedi. Ekşi, proje hakkında şunları söyledi: “Sky Garden, 3 blokta 754 konut ve 31 ticari birimden oluşuyor. Konutların fiyatı 75 bin eurodan başlayacak. Metrekare fiyatları kısa süreliğine 1.800 euro. Bloklardan biri Ferre imzalı. Ferre Residence, Ferre’nin tasarımcıları tarafından tasarlanacak. Bu blokta metrekare 3 bin 500 eurodan başlayacak.”

Haberin Devamı

Türkler için cazibe merkezi
Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç de yatırım ortamına ilişkin bilgiler paylaştı. Bilgiç, şunları söyledi: “Belgrad, eski Yugoslavya’nın hâlâ başkenti ve ekonomik açıdan daha önde. AB üyeliği perspektifi var. Sırbistan ekonomik açıdan büyüyor, emlak fiyatları yükseliyor. Türkler açısından bir cazibe merkezi haline geldi. Uçakla gelen turist sayısında Türk turistler ilk sırada. Ayrıca buradaki Türk şirketler 15 bin Sırp vatandaşa iş veriyor. Türkiye ile Sırbistan’ın ikili ilişkileri çok iyi. Tüm bunları koyduğumuzda neden yatırım yapılmasın?” diye konuştu.
11 yılda amorti vaadi
Projeye şimdiden çok yüksek ilgi olduğunu ifade eden Umut Ekşi, “Yatırım için kiraya verildiğinde,
11 yıl gibi bir sürede kendini amorti edecek. Türkiye’de yatırım geri dönüş süreleri 20 yılı aşıyor. Bu proje yatırımcısına yıllık euro bazında yüzde 8 getiri sunuyor” dedi.