Gazete Vatan Logo

Balık fiyatları tezgahta 5 katına çıkıyor! Hem balıkçılar hem de tüketici şikayetçi

Balık halinde esnaf ile balıkçı arasında gerilim var. İstanbul Beylikdüzü'ndeki Gürpınar balık halinde denize açılmayan balıkçılar ile hale balık almaya gelen esnaf arasındaki tartışma yaşandı. Peki, kim haklı? Balık tezgahlara ulaşana kadar fiyatı neden 5 kat artıyor? İşte konunun ayrıntıları...

Balık fiyatları tezgahta 5 katına çıkıyor! Hem balıkçılar hem de tüketici şikayetçi

Gürpınar balık halinde balıkçılar, tuttukları balıkların maliyetinin altında satıldığını öne sürerek denize çıkmama kararı aldı. Pazarcılar ise karara tepki gösterdi. Balıkçılar ile pazarcılar arasında yaşanan bu olay, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. CNN TÜRK yayınına katılan balıkçı Kenan Balcı, "Biz balıkçılar ucuz satmayı çok seviyoruz. 10 kilo satmak yerine 100 kilo satmayı çok seviyoruz sürümden kazanmak için. Gemicilerimiz de 'Ucuz satmayın pahalı satın. Bizim mazot paramız çıkmıyor' diyor. Gerekçe bu" dedi.

Balıkçılar bu duruma tepki olarak denize açılmama kararı aldı. Peki, bu durum tüketiciyi nasıl etkiler? Kenan Balcı, "Tüketiciye yazık olur, halkımıza yazık olur, balık tüketimine yazık olur. Balık, anne sütünden sonra tek besin kaynağı. Denizden de balık fışkırıyor. Halkımız bol bol balık yesin. Her yerde bazı şeyler pahalı. Gemicilerden de ricam var. 10 lira kazanacağına 8 lira kazansın. Halkımızı bu değerli şeylerden mahrum bırakmasın" diye konuştu.

Balıkçılar mazotta fiyat istisnası gelirse ve haldeki masraflar düşürülürse sorunun çözüleceği görüşünde. Kenan Balcı, "Balık halindeki masrafları sıfır edelim. Mesela 6 bin liraydı kiralarımız, 10 binin üstüne çıkıyor. Fiyatları düşürelim. Hangi fiyatları? Mesela Ggürpınar haline her giren kasa başı İBB para kesiyor. Her dolaba konulan balık için 5 lira alınıyor. Halka uygun fiyata taze balık yedirmek hedefimizdir. İBB her bir kasa için 10-15 lira maliyet alıyor. Burası kar yeri değildir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı