Gazete Vatan Logo

Bakan Bayraktar'tan petrol müjdesi verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Şırnak Gabar’da keşfedilen petrol sahasına ilişkin “Astsubayımız Esma Çevik ve şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ın adını verdiğimiz iki sahada, 2024 yılı petrol üretimi hedefi 100 bin varil” dedi.

Bakan Bayraktar'tan petrol müjdesi verildi

TBMM Genel Kurulu’nda dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçeleri görüşüldü. Bütçeler üzerinde yapılan konuşmaların ardından her iki bakanlığın da bütçe teklifi kabul edildi. Genel Kurul’da söz alan milletvekilleri sözlerine, önceki gün kürsüde rahatsızlık geçirerek hastaneye kaldırılan SP Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’e ve grubuna geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

MADENCİLİK SEKTÖRÜ

2002’de 680 milyon dolar olan maden ihracatımızı 2022’de 10 kat artırarak 6,5 milyar dolara ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 2023 yılında madencilik sektöründe 8.419 denetim gerçekleştirdik. Dünyadaki bor rezervinin önemli bir kısmına sahip olan ülkemiz, uluslararası alanda yüzde 63’lük pazar payı ile dünya lideri konumundadır. 2022 yılında 2,7 milyon ton bor ürünü satışından 1,3 milyar dolar gelir elde ettik.

PETROL KEŞFİ

Haberin Devamı

Milliyet'ten Çoşkun Ergül'ün haberine göre; Ülkemiz kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük petrol keşfini Şırnak’ta Gabar bölgesinde gerçekleştirdik. Şehit Astsubayımız Esma Çevik ve şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ın adını verdiğimiz bu iki sahada, şu an itibariyle günlük yaklaşık 30 bin varil ham petrol üretim seviyesine ulaştık. Üretimi 2024 yılı sonunda 100 bin varile çıkarmak üzere çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Yıllarca adı terörle anılan bu bölgemiz artık üretimle, istihdamla ve kalkınmayla anılıyor ve adeta petrol üssü haline geliyor. Gabar’da hedefimiz 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak toplam yurt içi üretimimizi günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır.

MAYIS KADAR BEDELSİZ

Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz sayesinde 2024 yılı Mayıs ayına kadar 25 metreküplük doğal gaz, vatandaşa bedelsiz olarak verilmeye devam edilecek. Bu kapsamda vatandaşlarımıza 87 milyar TL’lik doğal gazı bedelsiz olarak sunmaktayız.

YURT İÇİ İLE SINIRLI DEĞİL

Haberin Devamı

Petrol ve doğal gaz arama ve üretimi için yürüttüğümüz çalışmaları sadece yurt içi ile sınırlı tutmuyoruz. Orta Doğu başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda milli şirketlerimiz TPAO ve BOTAŞ ile petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız.

YAZ SAATİNE DEVAM

Yaz saati uygulaması devam edecek.

BOR ÜRETİMİ

Bu yıl devreye aldığımız yıllık 1.000 ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile dünyada bor karbür üreten beş ülkeden biriyiz. Sanayide birçok alanda kullanılan ve ithal ettiğimiz ferroborun da ülkemizde üretilmesi amacıyla, Balıkesir/Bandırma’da geçtiğimiz yıl temelini attığımız yıllık 800 ton kapasiteli tesisimizi de önümüzdeki yıl haziran ayında devreye almayı planlıyoruz.

Saadet Grubu katılmadı

SP Grubu, milletvekilleri Bitmez’in tedavisi nedeniyle hastanede oldukları, onun tedavisini takip ettikleri için dünkü bütçe görüşmelerine katılamayacaklarını bildirerek, Genel Kurul’da konuşma yapmadılar.

‘Türk ordusu NATO’da etkin’

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, bakanlığının bütçesi ile savunma ve güvenliğe yönelik faaliyetleri hakkında yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELE

Teröre karşı ‘çok boyutlu ve kapsamlı yaklaşım’ ve ‘terörü kaynağında yok etme’ stratejisiyle mücadele ediyoruz. Bu yılın başından itibaren 2 bin 67 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

NATO’DAN OLUMLU DÖNÜŞLER

NATO’nun etkin ve saygın bir üyesi ve ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, İttifak’taki görev ve sorumluklarını da eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedir. NATO’ya katkılarımız yüksek seviyede devam ederken, Balkanlar’daki en büyük NATO Misyonu olan Kosova Gücü (KFOR) Komutanlığını 10 Ekim’de devraldık ve bu görevi başarıyla sürdürüyoruz. KFOR Komutanlığının yanı sıra, bu yıl NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevini üstlenirken, 3’üncü Kolordumuz da halen NATO Muharip Kolordu Karargâhı görevini yürütmektedir. Ayrıca Hava Kuvvetleri unsurlarımız, NATO Hava Polisliği Görevleri kapsamında 1 Aralık’ta Romanya’da konuşlanmış olup 4 ay süreyle bölgede görev yapacaktır. NATO nezdinde aldığı tüm görevlerde sergilediği profesyonel yaklaşımı, yapıcı tutumu ve muharebe sahasındaki tecrübesi ile Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, beraber çalıştığı ülkelerden çok olumlu geri dönüşler almaktadır.

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK

Bugüne kadar bedelli askerlik uygulamasından 626 bin 46 kişi istifade etmiştir.

440 MİLYARLIK BÜTÇE

Böylesine hassas ve kritik bir coğrafyada var olabilmek, her alanda hak ve menfaatlerimizi koruyabilmek, dünya barışına katkı sunabilmek için askerî açıdan güçlü olmak zorundayız. Bu bilinçle hazırladığımız bakanlığımızın bütçe teklifi 440 milyar 496 milyon 960 bin TL’dir.

DEM vekili Sırrı Sakık’a iki oturum ceza

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi “Biz Demirtaş’a selam çakıp şehitlerimizin ruhunu sızlatmıyoruz” ifadesini kullanması, Genel Kurul’da tansiyonu yükseltti. Çelebi konuşmasını “Bir gece ansızın gelebiliriz, bir gece mutlaka geleceğiz” diyerek tamamladı. Bunun üzerine DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık, Çelebi’ye “Ha s..tir lan! Gel, gelmezsen şerefsizsin. Alçaksın sen” diye bağırdı. Yaşanan tartışma ve sözlü atışmaların ardından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Çelebi’ye yönelik hakaret içerikli ifadeleri nedeniyle Sakık’a, geçici olarak iki birleşim Genel Kuruldan çıkarılma cezası verildiğini açıkladı.