Gazete Vatan Logo

Bahsi yüksek açtı

2016’nın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Başçı, TÜFE hedefini 1 puan yükselterek yüzde 7.5’e çıkarttı. Analistler, “Geçmiş dönemlerde düşük tahminle başlar, sonra artırırdı. Demek ki enflasyon bu yıl yüksek seyredecek” şeklinde yorumladı.

Bahsi yüksek açtı

Türkiye bu yıl da yine yüksek enflasyonla mücadele edecek. TÜFE, gıda fiyatlarında yüzde 10’u aşan fiyat artışları, yeni yıldan itibaren yapılan zamlar ve yüksek seyreden dolar nedeniyle çift haneyi zorlayacak.

Bu olumsuzlukları göz önünde bulunduran Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, 2016 için enflasyon hedefini yükseltti. Başçı, yılın ilk enflasyon raporunda, Orta Vadeli Program’a (OVP) paralel olarak 2016’ya ilişkin enflasyon tahmininin 1 puan yükselterek yüzde 7.5’e çekildiğini, enflasyonun 2017’de yüzde 6’ya geriledikten sonra ancak 2018’de yüzde 5’te istikrar kazanacağını söyledi.

Hedefler tutmuyor

‘Enflasyon Raporu 2016-I’ raporunu tanıtan Erdem Başçı, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını öngörüyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2016 sonunda orta noktası yüzde 7.5 olmak üzere yüzde 6.1 ile yüzde 8.9 aralığında, 2017 yılı sonunda orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TCMB’nin 2016 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7.5 olarak açıklaması, enflasyonun yıl genelinde yüksek seyredeceği beklentisine yol açtı. Merkez Bankası önceki yıllarda enflasyon tahminini Ocak’taki ilk toplantıda hedefi olan yüzde 5’e yakın açıklıyor, daha sonra yukarı doğru yönlü revize ediyordu. TCMB; 2013, 2014 ve 2015 yıllarına düşük enflasyon hedefleriyle başlasa da son raporlarında tahminleri hep artırdı.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankası’nın yıla yüzde 7.5 gibi belirsizlik aralığı olan 7’nin üstünde öngörüyle başlamasının 2016’nın enflasyonist bir yıl olacağına işaret ettiğini kaydetti.

Gıda yüksek çıkacak

Gelinen noktada fiyat istikrarına ulaşılamadığını kaydeden Erdem Başçı, TÜFE’nin Ocak’ta yükseleceğini, enflasyonun ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başçı, şunları kaydetti: “Petrol fiyatları varsayımı 2016 yılı için 54 dolardan 37 dolara düşürüldü. Gıda fiyatları enflasyonu varsayımı, asgari ücret ayarlamalarının etkileri nedeniyle yüzde 8’den 9’a çıkarıldı.”

Haberin Devamı

Et fiyatına müdahale

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, fiyatları biraz daha disipline edebilmek ve tüketicinin zararını önleyebilmek için ete ithalat izni vereceklerini söyledi. Et fiyatlarındaki artışın enflasyonu negatif etkilediğini belirten Elitaş, “Bizim AB ile anlaşmamız gereğince 20 bin tona yakın et ithalatımız var. O konu ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyor” dedi.

Tek faize geçemeyiz

Mevcut para politikası çerçevesinden memnun olduklarını söyleyen Erdem Başçı, “Tek faize henüz geçemeyiz. Küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemek daha doğru. Şu anda likidite politikasıyla faizi ayarlamak daha doğru... Son toplantıda adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz. Tek faize geçebilir miyiz sorusunun cevabı henüz değil” diye konuştu.

Hükümete 5. mektup

Merkez Bankası yüzde 5 olarak hedeflenen 2015 enflasyonunun yüzde 8.81 çıkması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi. Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e gönderilen mektupta 2015 yılı için enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiği anımsatıldı. Nisan 2011’de göreve gelen Erdem Başçı, 5 yıllık döneminde hedefleri ıskalayarak, hükümete mektup göndermek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Gelir fazlamız olursa yatırım için kullanırız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçedeki ödenek üstü harcamalarla ilgili olarak, “2016 yılında da herhangi bir şekilde gelir fazlamız olursa yatırım harcamalarında kullanacağız” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2016 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Ağbal, ödenek üstü harcamaların yapılmaması gerektiğini söyledi. Bütçe Kanunu ile verilen harcama yetkisi neyse onun içinde kalınarak bütçenin icra edilmesi gerektiğini ifade eden Ağbal, yıl içerisinde ilave harcama olması durumunda ek bütçe yapma imkanı bulunduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Ödenek üstü harcamaların geçmiş hükümetler dönemlerinde de yapıldığını dile getiren ve bununla ilgili 1990 yılı ve sonrasından örnekler veren Ağbal, söz konusu uygulamayı doğru bulmadığını söyledi.