Gazete Vatan Logo

Bahanesi kalmadı

Piyasaların merakla beklediği ABD istihdam verisi beklentileri aştı. Eli daha da güçlenen ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı için önünde hiçbir engel kalmadı.

Bahanesi kalmadı

Piyasalar Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına kilitlenirken, ABD ekonomisinden güçlü sinyaller gelmeye devam ediyor. ABD’de tarım dışı istihdam Kasım’da beklentilerin üzerinde artarak Fed’in Aralık’ta faiz artırması için elini güçlendirdi. Gelen veri, Fed Başkanı Janet Yellen’in ABD ekonomisinin faiz artışını kaldıracak güçte olduğu inancını doğrulamış oldu.

ABD’de tarım dışı istihdam Kasım’da

211 binle beklentinin üstünde gerçekleşti. Fed’in faiz artışı için büyük önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 200 bin seviyesindeydi. Tahminlerin üstünde açıklanan tarım dışı istihdamda, inşaat, sağlık ve ticari hizmetler sektörlerindeki işe alımlar etkili oldu. Veriler ABD’deki ülkedeki işsizlik oranının, Kasım’da yüzde 5 ile son 7.5 yılın en düşük seviyesinde sabit kaldığını ortaya koydu. Analistler, beklentileri aşan Kasım ayı istihdam verilerinin, faiz artışına hazırlanan Fed’e ‘yeşil ışık’ yaktığını ifade etti.

Engeli yok

Ekonomistler, “Bu veriden sonra artık Aralık’ta faiz artışı oluyor diyebiliriz. Faiz artışının önünde hiçbir engel kalmadı. İstihdam verisi büyük ölçüde beklentiler çerçevsinde gerçekleşti. Artık Aralık’ta faiz artışı olacak gibi görünüyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Yellen: Erteleme ekonomiyi etkiler

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresi’nde Perşembe günü yaptığı sunumda faiz artırımının dolardaki yükselme nedeniyle yavaş ve kademeli olacağını söylemişti. Yellen, Fed’in Ekim ayı toplantısından bu yana alınan ekonomik verilerin beklentileriyle uyum gösterdiğini belirterek, faiz artışını ertelemenin bazı riskleri beraberinde getireceğinin altını çizmişti. Fed’in bu yılki son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 15-16 Aralık’ta gerçekleşecek.

Dolar dalgalandı

ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar ilk etapta yükselse de daha sonra yönünü aşağı çevirdi. Güne 2.89’un üzerinde başlayan dolar, veri öncesinde 2.91’in üzerine çıktı. Verinin gelmesiyle kur 2.9190’a kadar yükseldi ancak bu seviyeden gelen kâr satışlarıyla kur geriledi. Dolar/TL 2.89’un altına kadar gevşedi. Borsa da günü yüzde 1.57 düşüşle 74.265 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Moody’s 5. kez pas geçer mi?

İç piyasada gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yapacağı Türkiye açıklamasına çevrildi. Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin kredi notu ve negatif görünümünü teyit edebileceği ya da hiç bir açıklama yapmayarak kararını erteleyebileceği öngörülüyor. Piyasada, görünümün durağana yükseltilmesi yönünde görüşler de var. Türkiye’nin kredi notunu Mayıs 2013’te yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody’s, son 4 Türkiye değerlendirmesini pas geçti.

Moody’s, Türkiye’ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü ‘durağan’dan, ‘negatif’e çevirmiş, ‘Baa3’ ile ‘yatırım yapılabilir’ seviyede bulunan kredi notunu teyit etmişti.