Gazete Vatan Logo

Avrupalı kendini şampanyaya verdi

Şampanyanın köpüğü geri dönüyor. Ekonomik krizlerde düşen şampanya satışları tüm endeksleri altüst ederek, Euro Bölgesi’nde yaşanan borç sorununa rağmen rekora koşuyor. Yılbaşı ve kutlamaların içkisi şampanyanın tahtını geri aldığını yazan Wall Street Journal, 2011’deki satışların 2007’de 339 milyon adet şişeyle kırılan rekoru zorlayacağını kaydetti.

Yılın ilk 9 ayında 192 milyon adet şişeyle, 2010’un aynı döneminin üzerine çıkılırken, Noel ve yılbaşı kutlamalarıyla bu rakamın 320 milyon adet şişeyi geçmesi bekleniyor. Dom Perignon, Veuve Clicquot, Moet&Chandon markalarının üreticisi dünya lüks devi Fransız LVMH (Louis Vuitton) Grubu, satışlarını bu yıl yüzde 15 oranında artarak, tüm zamanların en yüksek satışına ulaşmayı planlıyor. Dünyanın önde gelen şampanya üreticilerinin tepe yöneticileri, Euro Bölgesi’ne yayılan krize rağmen satışların artmasını, “Şampanya günlük hayatın bir kaçış yoludur. Dertli Avrupalı, krizi unutmak için kendini şampanyaya verdi” şeklinde yorumladı.

Krizde dip yaptı

Şampanya satışları küresel ekonomik krizin yaşandığı 2008 ve 2009 yıllarında dibe vurdu. 300 milyon adetten daha az şampanyanın satıldığı sektörde, 11 Eylül krizinden sonraki en kötü dönem geçirildi. 2010 ve 2011’de ise şampanya pazarı hareketlendi. Geçen yıl 330 milyon adet şişe satılarak, 4.1 milyar euroluk (5.5 milyar dolar) pazar oluştu. Bu yıl da şampanya satışlarının yüzde 15 artış göstereceği belirtiliyor.

Ekonomiyle paralel

ABD’deki şampanya satışları, ekonominin gidişatını gösteriyor. ABD tarihine bakıldığında, şampanya satışları ile ekonomik performansın pararel gittiği görülebiliyor. Örneğin, Wall Street’in patladığı 1980’de şampanya satışları 15 milyon şişeye ulaşmış. 1990-1991 yılları arasındaki resesyonda ise bu rakam 10 milyon adede gerilemiş. Ekonomik büyümenin tavan yaptığı 1999’a gelindiğinde 24 milyon şişe şampanya patlatılmış. 11 Eylül terörist saldırıları sonrası satışlar 13 milyon adetlere kadar geriledi.

Noel’de kartla dakikada 2 milyon euro harcanacak

BU yıl Noel harcamalarında rekor bekleniyor. Visa Europe, Avrupa’da en yoğun alışveriş günü olması beklenen 23 Aralık’ta Visa kartlarıyla 50 milyona yakın işlem gerçekleşeceğini ve dakikada 2 milyon euroluk harcamanın yapılacağını öngördü. Visa kartlarıyla yapılacak Noel alışverişlerinin yüzde 70’inin banka kartlarıyla gerçekleşmesi beklenirken, 23 Aralık günü yapılan toplam alışveriş tutarının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 9 artarak 2.6 milyar euroya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yıl Noel arifesinin Cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle en yoğun işlem hacminin 24 Aralık’ta 12.00 -13.00 saatleri arasında olacağı belirtildi.

Haberin Devamı