Gazete Vatan Logo

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ECB, beklendiği gibi Mayıs ayı politika toplantısının ardından politika faiz oranlarını 25 baz puan artırdığını duyurdu. oranlar şu anda Kasım 2008′den bu yana görülmeyen seviyelerde.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını 25 baz puan artırarak zamların hızını yavaşlattı. Bu kararla birlikte, ana refinansman işlemlerinde faiz oranı yüzde 3,75'e, marjinal kredilendirme imkânında faiz oranı yüzde 3,75'e, mevduat kolaylığında faiz oranı ise yüzde 3,25'e yükseldi.

Karar, bu hafta başlarında açıklanan enflasyon rakamlarının manşet oranında Nisan ayı için yüzde 7′ye yükseldiğini göstermesinin ardından geldi. Aynı zamanda, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon da hafif bir düşüşle yüzde 5,6′ya geriledi.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:

"Enflasyon görünümü çok uzun süre çok yüksek olmaya devam ediyor."

"Genel olarak, gelen bilgiler, ECB'nin önceki toplantısında oluşturduğu orta vadeli enflasyon görünümü değerlendirmesini geniş ölçüde destekliyor."

"ECB'nin gelecekteki kararları, politika faizlerinin enflasyonun zamanında %2 orta vadeli hedefine zamanında döndürülmesi için yeterince kısıtlayıcı seviyelere getirilmesini ve gerekli olduğu sürece bu seviyelerde tutulmasını sağlayacaktır."

Haberin Devamı

"ECB'nin politika faizi kararları, gelen ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun altında yatan dinamikler ve para politikası aktarımının gücü ışığında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesine dayanmaya devam edecek."

"Faiz oranları, para politikası duruşunu belirlemek için ECB'nin birincil aracı olmaya devam ediyor."

"Bu ilkeler doğrultusunda ECB, Temmuz 2023'ten itibaren APP kapsamındaki yeniden yatırımlara son vermeyi bekliyor."

"Eurosystem vadesi gelen menkul kıymetlerden gelen tüm anapara ödemelerini yeniden yatırmadığından, APP portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşüyor."

"Düşüş, Haziran 2023'ün sonuna kadar ayda ortalama 15 milyar Euro tutarında olacak."

PİYASA TEPKİSİ

Euro dolar paritesi, ECB'nin politika duyurularına verilen ilk tepkiyle ılımlı bir düşüş baskısı altına girdi ve 1.1015 bölgesine geriledi.