Gazete Vatan Logo

Av yasağı ne zaman bitiyor? Av sezonu ne zaman açılıyor? Balık fiyatları ne kadar olur?

Yeni av sezonuna sayılı günler kaldı. Ege, Marmara ve Karadeniz’deki av yasağının bitmesine sayılı saatler kala hem balıkçılar hem de tüketiciler balık mevsiminin başlaması için gün sayıyor. Peki, Av yasağı ne zaman bitiyor? Av sezonu ne zaman açılıyor? 2022 ve 2023 av sezonu ne zaman açılıyor? Balık yasağı ne zaman kalkıyor? İşte detaylar…

Av yasağı ne zaman bitiyor? Av sezonu ne zaman açılıyor? Balık fiyatları ne kadar olur?

Av yasağı bitiyor! Gözler yeni sezona çevrilirken Ege, Marmara ve Karadeniz’deki balık avının başlayacağı gün merak ediliyor. Sezonun ilk ürünlerini alacak olan balıkçılar gün sayarken tüketici de balık fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Peki, Av yasağı ne zaman bitiyor? Av sezonu ne zaman açılıyor? 2022 ve 2023 av sezonu ne zaman açılıyor? Balık yasağı ne zaman kalkıyor? İşte detaylar…

AV YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?

Yeni Balık Av Sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak.

BALIK AVLAMA YASAĞI NEDEN GETİRİLİYOR?

Balık stoklarının kendini yenileyebilmesi ve üreme faaliyetlerini gerçekleştirmesi bakımından 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihlerinde endüstriyel balıkçılar için avcılık yasağı getiriliyor. Dönemsel olarak bu faaliyetlerin durdurulmasıyla deniz ekosistem dengesinin korunuyor.

Balıkçılık faaliyetlerinin aşırı yapılması, zamanla ticari balık türlerinin azalmasına yol açar. Ve ekosistemde bir türün azalması diğer türlerin aşırı çoğalmasına neden olabilir. Bu yüzden bu yasaklar önemlidir. Yasak süresi ise balıkların gelişimi açısından yeterlidir. Ancak 1 Eylül’de başlayacak avlamada, küçük balıkların korunabilmesi için su ürünlerinin minimum avlanma boylarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

BALIK BOYUTLARI NE OLMALI?

Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın almak gerekiyor. Bu boyun üzerindeki büyük balıklar tutulmalıdır. Küçük balıklar avlanılmamalıdır. Tüketiciler tezgâhtaki küçük balıkları almazsa yanlış avlanmanın da önüne geçmiş olur.

BALIK FİYATLARI NE KADAR OLUR?

Balıkçılar, bu sezonda satışlarında artış bekliyor. Balıkçılara göre, bu yılki yasakların kalkmasıyla satışlar artacak ancak fiyatlarda çok büyük oranda düşüş olmayacak. Masraf ve maliyetler nedeniyle bu yıl geçen yılın fiyatları olmayacak. Satışlar artar, tezgâhta çeşit çoğalır ama fiyatlarda çok azalma olmayacağı ifade ediliyor. En çok satan balık mevsim balığıyla palamut, hamsi, istavrit olması beklenirken ekim aylarında ise çinekop, sarı kanat olur. Bu yıl, en ucuz balığın küçük balık olacağı en ucuzunun kilosunun ise 50 lira olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı