Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır? Asgari ücret zammından sonra 2022 askerlik borçlanması ne kadar oldu?

2022 yılı için verilecek asgari ücretin belli olmasının ardından etkilenen kalemlerden biri olan askerlik borçlanması hakkında da araştırmalar yoğunlaştı. Peki, Askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır? Asgari ücret zammından sonra 2022 askerlik borçlanması ne kadar oldu?

Askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır? Asgari ücret zammından sonra 2022 askerlik borçlanması ne kadar oldu?

Askerlik borçlanmasına yönelik yapılan araştırmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "2022 yılında uygulanacak asgari ücret en az 4 bin 250 lira olacak" ifadesi sonrası yükselişe geçti. Peki, Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır, askerlik borçlanması 2022 ne kadar oldu?

2022 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR OLDU?

2021 yılında belirlenen asgari ücret zammından sonra doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 lira, en yüksek ise 286,20 lira olmuştu. Yeni zamdan sonra bu oran en düşük 57.43 lira en yüksek 430.8 lira oldu.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması primleri asgari ücret ile bunun 7.5 katı üzerinden belirleniyor. Borçlanma yapan vatandaş, prime esas kazanç tutarını bu alt ve üst sınırlar içinde kendisi belirliyor. Bir günlük en düşük prim tutarı, günlük asgari ücretin yüzde 32'si oranında.

Askerlik borçlanmasında prim hesaplama işlemi taban fiyatlar üzerinden hesaplanır. Taban fiyat asgari ücretin aylık %32'sidir. Kişiler isterse daha yüksek fiyat vererek kendi sigorta devamlılıklarını sağlayabilir. Aynı zamanda kişinin askerlik öncesi ve sonrasında aylık geliri üzerinden de fiyat alınabilir. Ödenecek prim ne kadar artarsa, emeklilikte alınacak maaş tutarı da o derecede artar.

Haberin Devamı

Belirtilen fiyatlar sadece tabandan hesaplanan ücretlerdir. Askerlik borçlanması miktarlarında her ay 30 gün olarak hesaplanır. Hesaplama sırasında askerlik yapılan döneme ait olan değil, başvuru yapılan döneme ait asgari ücret hesaplanır. 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılan başvurularda bu miktarlar geçerli olacaktır.