Gazete Vatan Logo

Asıl kazananlar...

Çinliler akıl almaz bir iş alanı yarattı, bu iş Çin'de büyük bir gelir kaynağı olabilir

Çinliler Olimpiyatlarda altını yakalayan yurttaşları sporcuların internet adlarını derhal satın alıyorlar. Bu iş Çin'de büyük bir gelir kaynağı olabiliyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Çinliler ayrıca altın madalyayı alan Çinlilerin yarış sırasında kullandığı gözlük, şapka, toka gibi malzemeleri de pazarlama yöntemlerine ekledi. Hatta Çin'de herhangi bir ürün satan Çinli için bile olimpiyatları kazanç kapısına çevirmek mümkün.

100 bin yeni garantileyebilir

Olimpiyatlarda madalya kazanan Çinli sporcuların internet alan adları uyanık Çinliler tarafından anında satın alınıyor.

"(kişi adı).com.cn" ya da "(kişi adı).cn" uzantılı alan adları, işi bilen Çinli yatırımcılar için iyi bir fırsat kapısı. Şampiyonların adlarını satın alanlar daha sonradan bu adları açık arttırmada 10 bin dolarları bulan fiyatlarla satıyor.

"(kişi adı).com" uzantılı adlar ise olimpiyatlar başlamadan çok daha önce satın alınmış.

Örneğin Çin'in yeşil kortlara sunduğu ünlü kadın tenisçi Li Na'nın alan adı açık arttırmada 100 bin yüene (y. 15.600 dolar) ulaşırken, NBA'in yeni Çinli yıldızı İi Cienlien'n (Yi Jianlian) alan adı 165 bin yüeni (y. 25.800 dolar) buldu.

Bu işi kendilerine meslek edinen kimi Çinlilerin azımsanmayacak paralar kazandığı söyleniyor.

Birçok ünlü başkaları tarafından satın alınmış olan kendi adlarını geri alabilmek için yasal yollara yani mahkemelere başvuruyor.

Çin'in büyük bir internet alan adı sağlayıcı şirketi, topluma mal olmuş kişilerin uyanıklardan daha önce davranıp alan adlarını satın almalarını salık veriyor.

Çin piyasasını ünlülerin adlarıyla canlandırma

İnternette ad satın almak sadece bir kişiyi sevindirirken, Çin'de herhangi bir ürün satan içinse çok daha geniş bir alan var. Çinli sporcular madalyaları toplarken, onların sadece adları Çin pazarı için yeterli olabiliyor.

Özellikle taobao.com gibi büyük Çin alışveriş sitelerinde satılan yüzme gözlükleri ya da yüzme boneleri artık şampiyonların adlarıyla anılır oldu...

"Şampiyon yüzücü Sun Yang'ın gözlüğüyle aynı tarz" ya da "Sun Yang'ın yarışta kullandığını aynısı" ya da "(Hava tüfeğinde altın alan) Yi Siling'in yarışırken kullandığı saç tokasının aynısı" gibi. Hatta farklı iş kollarında üretim yapanlar da elbette olimpiyatların bu faydasından yararlanmak istiyor...

"Sun Yang'ın sevdiği kurutulmuş jambon dilimleri", "Yi Siling'in favori limon dilimleri" ve "atış şampiyonu Guo Wenjun'un sevdiği kek" gibi.

Haberin Devamı