Gazete Vatan Logo

Asgari Ücret toplantısı ne zaman, saat kaçta başlayacak? Asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Aralık ayının ilk gününde milyonların gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısında olacak. Asgari ücrette zammın belirleneceği toplantının ilkini gerçekleştirecek komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ ve TİSK başkanları bir araya gelecek. Çalışanların merakla beklediği toplantının saati merak ediliyor. Peki, Asgari Ücret toplantısı ne zaman, saat kaçta başlayacak? Asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Asgari Ücret toplantısı ne zaman, saat kaçta başlayacak? Asgari ücret nasıl belirleniyor? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

2023 yılına az bir süre kala milyonlarca asgari ücretlinin zammının belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı bugün yapılacak. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin aynı masada olacağı toplantıda asgari ücret tespit komisyonu toplantıları için takvim oluşturulacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Asgari ücret zammı için asgari ücret tespit komisyonu toplantıları için takvim bugün belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TÜRK- İŞ ve TİSK bugün bir araya gelecek.

2023 ASGARİ ÜCRETİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari Ücret Komisyonu, yeni yılda çalışanların alacağı zammı belirlemek için çalışmalarına başlıyor. Bugünkü toplantıda belirlenecek takvim ile tekliflerin verileceği üç toplantının tarhi de belirlenmiş olacak. 2023 asgari ücretin aralık ayının son haftasında açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Haberin Devamı

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyundaki beklentilerin tespiti için 2023'te geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırma yapıyor. Bilgin, bu çalışmada küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan işçiler ile işverenlerin yanı sıra diğer vatandaşların asgari ücretle ilgili beklentilerini öğrenmeye çalışacaklarını kaydetmişti.

Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, "İşçilerimiz, Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsunlar, onları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız." dedi.

Haberin Devamı

İşveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, “İşçilerimizin, işçi sendikalarımızın memnun olmadığı bir durumu arzu etmiyoruz. Bununla birlikte işverenlerin ağır maliyetler altında ezildiği bir durumu da istemiyoruz." açıklamasını yapmıştı. Türk-İş Genel Başkanı Atalay da, “Zalim işverenler, satıcılar, üreticiler var. Asgari ücret lafı çıktığı zaman zam yapmaya devam ediyorlar. İktidar muhalefet fark etmez, asgari ücret konuşulduğu zaman yumurtaya, peynire, ete, süte zam devam ediyor. Ağzımı açmıyorum. Asgari ücreti, görüşmeler başladığı zaman çıkıp konuşurum. Şimdi niye konuşayım?" demişti.