Gazete Vatan Logo

Asgari ücret son dakika! 2. toplantı sonrası açıklama geldi

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret zammı rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısı sona erdi. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri bu toplantıda rakam konuşulmadığını belirtti.

Asgari ücret son dakika! 2. toplantı sonrası açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği bu yıl masada, talebimizi yeniledik."

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise şu ifadeleri kullandı: "Rakam konuşulmadı, artık herhalde son toplantıda konuşuruz. Bundan sonraki toplantı son mu olur bilmiyorum ama artık yavaş yavaş rakam konuşulacakatır. Bizim istediğimiz verilerin bir kısmı geldi bir kısmını alacağız.

Son toplantıda inşallah rakam gelir, gelir gelmez de paylaşacağız.

Değerlendirmeyi kendi yönetim kurulumuzla, TÜRK İŞ yönetimi ile yarın sabah değerlendirip, kamuoyuna yarın açıklama yapacağız.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI İÇİN TARİH BELİRLEDİNİZ Mİ?

Şu anda tarih belirleyemedik, sunumların gelmesini bekleyeceğiz, muhtemelen önümüzdeki haftaya sarkar diye düşünüyorum."

Haberin Devamı

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumunca düzenlenen Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin kapanış konferansına katıldı. Bakan Bilgin "Bugünkü toplantıdan veya bu ay gerçekleştireceğimiz asgari ücretle ilgili işçi ve işverenle birlikte belli bir uzlaşma sağlayarak asgari ücret düzenlemesini diğer ücretlileri rahatlatacak bir düzenlemeyle belirleyeceğiz" ifadesini kullandı.

"EYT'DE TEKNİK SORUN KALMADI"

EYT'lilere ilişkin olarak Bilgin "Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar var. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz, bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

Bakan Bilgin'in açıklamaları şöyle:

Haberin Devamı

Asgari ücret fevkalade önemli bir kuruldur. Asgari ücret temel ücret haline geldi diye ezberlenmiş söz var bu doğru değil. Asgari ücretli yüzde 38 civarında. Asgari ücret diğer çalışanların ücretlerinin yukarı tırmandırılmasını sağlıyor. Ücretlerin arasındaki farklılaşmanın yukarı doğru gittiğini ortaya koymaktadır. Bugünkü toplantıdan veya bu ay gerçekleştireceğimiz asgari ücretle ilgili işçi ve işverenle birlikte belli bir uzlaşma sağlayarak asgari ücret düzenlemesini diğer ücretlileri rahatlatacak bir düzenlemeyle belirleyeceğiz. Bu hafta ya da önümüzdeki hafta bu ay içinde yasal olarak imzalamamız lazım. Geniş uzlaşmayla bunu gerçekleştiririz diye umut ediyorum.

Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar var. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz, bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz.

SAAT 14:00'TE TOPLANTI BAŞLADI, 16:40'DA SONA ERDİ

Haberin Devamı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin komisyon bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün saat 14:00'te başladı. Saat 16:40 itibarıyla toplantı sona erdi.

"YARIN AÇIKLAMA YAPACAĞIZ"

Toplantı sonrasında açıklama yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak "Değerlendirmemizi yapıp, açıklamayı yarın yapacağız. Bizim istediğimiz verilerin bir kısmı geldi, bir kısmını da alacağız. Rakam gelmedi. Son toplantıda inşallah gelir, gelmez de sizlerle paylaşacağız" dedi.

"İŞVEREN DESTEĞİ TALEBİMİZİ YENİLEDİK"

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "Bugün gelen rakamları değerlendirdik, ek bilgi istedik. Daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği masada, talebimizi yeniledik" ifadelerini kullandı.