Gazete Vatan Logo

Asgari ücret 70 lira azalacak mı?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücrette düşüşe neden olan vergi dilimlerinde değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.

Asgari ücret 70 lira azalacak mı?

Ağbal’ın açıklaması, ‘Asgari ücret Ekim ayında 1.230 liraya düşecek’ şeklinde yorumlandı. Ağbal’a, “Asgari ücret yılsonuna kadar 1.300 TL olarak kalacak mı yoksa vergi dilimiyle düşüş olur mu?” sorusu yöneltildi. Ağbal, net asgari ücretin bekar bir çalışan için 1.300 lira, evli 3 çocuklu bir kişi için net 1.384 lira olduğunu hatırlattı. Vergi tarifesinin herkesi ilgilendirdiğine dikkati çeken Ağbal, açıklamasına şöyle devam etti:

“Burada tarife ile ilgili bir meseleyi konuşurken, belirli bir gruba, belirli bir kesime dönük konuşmak mümkün değil. Eğer biz tarife yapısında bir değişiklik yapacaksak, sadece ‘şu gruptaki mükellefler için yaptık’ deme şansımız yok, o değişiklik herkesi ilgilendiriyor. Mali disiplin konusunda kararlılığımız, vergi gelirleri konusunda hassasiyetimiz var. Vergi konusuyla ilgili bir düzenleme yapmak doğru değil, bunu masaya getirmek yanlış olur.” Bu durumda bin 300 liralık net asgari ücret, vergi dilimi yüzünden sadece 9 ay uygulanabilecek. Ekim’den sonra asgari ücretli yüzde 20’lik vergi dilimine yakalanacak. Asgari ücretten alınan aylık Gelir Vergisi 86.40 TL’den 156.36 TL’ye yükselecek, maaşta yaklaşık 70 lira erime olacak.

Haberin Devamı