Gazete Vatan Logo

Asgari ücret 2021 ne kadar olacak? Asgari ücret belli oldu mu? İşte 2021 asgari ücret zammı!

Milyonlar yeni yılda "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusunun merak ederken ikinci toplantı da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun beş kişilik işçi heyetinde bu yıl asgari ücretle çalışan bir engelli kadın işçi de katılacak. Gözler 15 Aralık'ta yapılacak toplantıya çevrildi. Peki, 2021 yılı asgari ücret zammı ile ilgili tahminler neler? 2021 Asgari ücret ne kadar olacak? İşte 2021 asgari ücret ile ilgili olası senaryolar...

Asgari ücret 2021 ne kadar olacak? Asgari ücret belli oldu mu? İşte 2021 asgari ücret zammı!

Milyonlarça çalışanı ilgilendiren görüşmeler resmen başladı. Çalışanların gözü kulağı asgari ücret ile ilgili gelecek haberde. Koronavirüs salgını, evden çalışmalar, işçi çıkarma yasağı ve destekler derken 2020 yılı sonuna yaklaştığımız bugünlerde milyonları yakından ilgilendiren karar asgari ücret zammı bekleniyor. Yeni asgri ücret belirleme çalışmalarında toplantılar devam ediyor. Komiyonun ikinci toplantısı 15 Aralık'ta yapılacak. Komisyonda, asgari ücretlilerin sesini duyurmak ve sıkıntılarını anlatmak amacıyla işçi heyetine, asgari ücretle çalışan bir engelli kadın işçi de katılacak. 2021 yılı asgari ücret zammı konusunda çalışanların hükümetten beklentisi büyük. Koronavirüs salgını nedeniyle rahat bir nefes almak isteyen asgari ücretli 2021 asgari ücret zammından umutlu. Şimdiden asgari ücret zammı ve 2021 asgari ücreti hesaplamaları yapılmaya başlandı bile. Peki, 2021 yılı asgari ücret zammı ile ilgili tahminler neler? 2021 Asgari ücret ne kadar olacak? İşte 2021 asgari ücret ile ilgili olası tahminler...

Haberin Devamı

2021 ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN?

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında kritik süreç devam ediyor. Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında, 4 Aralık'taki ilk toplantısını çevrim içi yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret belirleme çalışmalarında ikinci toplantısını da yine online olarak 15 Aralık'ta yapacak.

GÖRÜŞMELERE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN ENGELLİ KADIN İŞÇİ DE KATILACAK!

Asgari ücret zam görüşmelerinde, bu yıl asgari ücrette yapılacak artışının yanında, Türk-İş'in komisyonun beş kişilik işçi heyetinde Koop-İş Sendikası üyesi kadın işçi de yer alacak. Adalet Bakanlığı'nda büro görevlisi olarak çalışan evli ve iki çocuk annesi Özgül Yardımcı, komisyonda milyonlarca asgari ücretlinin sesi olacak.

Komisyonda, asgari ücretlilerin sesini duyurmak ve sıkıntılarını anlatmak istediğini ifade eden Özgül Yardımcı, şunları söyledi:

"Yıllardır asgari ücretle çalışan biri olarak, tüm asgari ücretlilerin neler yaşadığını biliyorum. Hepimiz ev geçindirmeye çalışıyoruz. Ne kadar geçindirdiğimiz tartışılır. Maaş kartları eksiden çıkmıyor. Çocuklarımızın ihtiyaçlarının yarısını karşıladığımızda bize sıra bile gelmiyor. Fedakarlık yapıyoruz. Sesimizi duyurmak için buradayım. Bu sene biraz daha umutluyuz. Asgari ücretli çalışanların bana güvenmelerini istiyorum."

Haberin Devamı

2021 ASGARİ ÜCRETLE BERABER ARTACAK KALEMLER NELER?

Prime esas kazanç alt sınırından, işsizlik maaşı alt ve üst sınırına, asgari geçim indiriminden idari para cezalarına kadar pek çok noktada asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıyor.

Asgari ücretle birlikte artış yaşanacak kalemler şu şekilde;

- İş görmezlik ödeneği

- Asgari geçim indirimi

- Kıdem tazminatı tavanı

- Doğum ve askerlik borçlanması

- Çalışanların sigorta primleri

- Genel sağlık sigortası primi

- İşsizlik maaşı

- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşından yararlanma gelir sınırı

- Kısa çalışma ödeneği asgari ücrete yapılan zam kadar artmış olacak.

Haberin Devamı

2021 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? TAHMİNLER...

Bu yıl brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olan asgari ücrette muhtemel artış senaryoları şöyle: Merkez Bankası, 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12,1 olarak revize etti. Buna göre artış yapılırsa; brüt 3 bin 299 lira 10 kuruş, net 2 bin 605 lira 98 kuruş olacak.
Artış oranının geçen yılki gibi yüzde 15 olması hâlinde, brüt asgari ücret 3 bin 384 lira 45 kuruş, net asgari ücret 2 bin 673 lira 40 kuruş olarak hesaplanacak.
Merkez Bankasının 2020 yılı enflasyon tahminine 3 puan refah payı eklenirse; brüt asgari ücret 3 bin 387 lira 39 kuruş, net asgari ücret 2 bin 675 lira 72 kuruş olacak.
4 puan refah payı uygulanırsa; brüt 3 bin 416 lira 82 kuruş, net 2 bin 698 lira 97 kuruş olarak hesaplanacak.
5 puan refah payı eklenirse de asgari ücret biraz daha yükselecek. Bu ihtimalde, brüt asgari ücret 3 bin 446 lira 25 kuruş, net asgari ücret 2 bin 722 lira 22 kuruş olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Haberin Devamı

Asgari ücret, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Üçüncü toplantısını ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde 22 Aralık'ta gerçekleştirecek. Son toplantıda asgari ücret tutarı ve zam oranı belli olacak. Asgari ücret 4. toplantı için tarih henüz netleşmedi. TİSK'teki son toplantı da çevrim içi yapılacak. Türk-İş'teki toplantının düzenleniş yöntemi ile dördüncü ve son toplantının tarihi, ilerleyen günlerde netleştirilecek.